• Посилання скопійовано

База відпочинку приносить збитки: чи є податкові ризики з податку на прибуток?

Підприємство має на балансі базу відпочинку, яка не використовується в основній діяльності підприємства, а надається в оренду іншим особам. Витрати на утримання бази перевищують доходи, що отримуються від надання її в оренду. Чи є ризики донарахування податку на прибуток в даному випадку та визнання відсутності ділової мети?

Порядок оподаткування прибутку підприємств регламентований розділом ІІІ ПКУ. 

Зокрема, відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

За правилами бухобліку, фінансовий результат (прибуток або збиток) формується в цілому по підприємству шляхом зменшення суми отриманих доходів на суми понесених витрат і відображається у рядку 2290 або 2295 Звіту про фінансові результати. Цей показник переноситься до рядка 02 декларації з податку на прибуток. 

Різниці (зменшення або збільшення фінрезультату), які виникають відповідно до ПКУ, відображаються у додатку РІ до декларації, підсумок якого потім потрапляє до рядка 03 декларації. Ці різниці не відбражаються ані в бухобліку, ані у фінансовій звітності. 

Далі, у рядку 04 декларації формується об’єкт оподаткування податком на прибуток – як різниця між «бухгалтерським» фінрезультатом у рядку 02 та загальною сумою податкових коригувань у рядку 03 декларації з податку на прибуток.

Також звертаємо увагу, що робити такі коригування зобов’язані не всі платники, а тільки ті, річний дохід яких більше 40 млн грн. Ті платники, у яких річний дохід менше 40 млн грн, можуть застосовувати податкові коригування виключно на добровільній основі. Більш докладно про це написано у пп. 134.1.1 ПКУ.

Щодо операцій з утримання бази відпочинку та надання її в оренду: ці операції впливають на фінрезультат за правилами бухобліку: витрати накопичуються на витратних рахунках (в даному випадку - це субрахунок 949), а доходи від оренди – на субрахунку 713. Далі доходи і витрати списуються на рахунок 79 і формують загальний фінрезультат. Звісно, якщо витрати на утримання бази будуть більше, ніж доходи від надання її в оренду, це в цілому зменшить загальний фінрезультат підприємства.

Тільки в тому випадку, якщо підприємство коригує фінрезультат, воно повинно виконати вимоги ст. 138 ПКУ щодо податкової амортизації основних засобів, що використовуються на базі відпочинку. З огляду на те, що база відпочинку не використовується за призначенням для відпочинку працівників, а надається в оренду іншим особам з метою отримання доходу, ми вважаємо, що відповідні ОЗ, що використовуються на базі, будуть мати виробниче призначення та відповідно будуть амортизуватись згідно з ст. 138 ПКУ.

Окремий фінрезультат саме від операцій з базою відпочинку не визначається ані в бухобліку, ані з метою оподаткування. Також не існує правил особливого обліку для випадків, коли витрати від певної діяльності перевищують доходи від цієї ж діяльності.

Відповідно до пп. 14.1.231 ПКУ, розумна економічна причина (ділова мета) - причина, яка може бути наявна лише за умови, що платник податків має намір одержати економічний ефект у результаті господарської діяльності. 

Економічний ефект, зокрема, але не виключно, передбачає приріст (збереження) активів платника податків та/або їх вартості, а так само створення умов для такого приросту (збереження) в майбутньому. 

Для цілей оподаткування вважається, що операція, здійснена з нерезидентами, не має розумної економічної причини (ділової мети), якщо: 

  • головною ціллю або однією з головних цілей операції є несплата (неповна сплата) суми податків та/або зменшення обсягу оподатковуваного прибутку платника податків; 
  • у зіставних умовах особа не була б готова придбати (продати) такі товари, роботи (послуги), нематеріальні активи, інші предмети господарських операцій, відмінні від товарів, у непов’язаних осіб. 

Цей підпункт застосовується для цілей ст. 39 ПКУ, в тому числі при доведенні обставин, що свідчать про відсутність ділової мети, у випадках, визначених пп. 140.5 ПКУ, які передбачають застосування відповідних положень ст. 39 ПКУ.

У даному випадку, коли йдеться про утримання та надання в оренду бази відпочинку, ці операції не підпадають під дію норм ст. 39 ПКУ та п. 140.5 ПКУ. Поняття розумної економічної причини застосовується до контрольованих операцій з нерезидентами, а надання бази в оренду такою операцією не є.

Отже, ситуація, що описана у запитанні, не несе жодних негативних ризиків та повністю перебуває у законодавчому полі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433