• Посилання скопійовано

Витрати за рахунок міжнародної технічної допомоги - чи включаються до витрат?

Чи має право платник податку на прибуток — підприємство у разі здійснення витрат за рахунок сум отриманої міжнародної технічної допомоги (гранту), врахувати такі витрати у складі витрат або амортизувати їх?

Відповідно до пп. 136.1.15 ПКУ для визначення об'єкта оподаткування не враховуються кошти або майно, що надходять у вигляді міжнародної технічної допомоги, яка надається відповідно до чинних міжнародних договорів.

Платники податку, дохід (прибуток) яких повністю та/або частково звільнено від оподаткуванням цим податком, ведуть окремий облік доходу (прибутку), який звільняється від оподаткування згідно з нормами ПКУ. При цьому:


до складу витрат таких платників податку, пов'язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування, не включаються витрати, пов'язані з отриманням такого звільненого доходу (прибутку); 

сума амортизаційних відрахувань, нарахованих на основні засоби, що використовуються для отримання такого звільненого доходу (прибутку), не враховується у витратах, пов'язаних з отриманням доходу (прибутку), що не звільняється від оподаткування (п. 152.11 ПКУ). 

Згідно з п. 2 Порядку залучення, використання та моніторингу міжнародної технічної допомоги, затвердженого постановою КМУ від 15.02. 2002 р. №153, міжнародна технічна допомога — ресурси та послуги, що відповідно до міжнародних договорів України надаються донорами на безоплатній та безповоротній основі з метою підтримки України.

Враховуючи викладене, міжнародна технічна допомога не спрямована на отримання доходу, і тому відображення таких операцій у податковому обліку не передбачено ПКУ. Отже, міжнародна технічна допомога не відображається у складі доходу платника податку — реципієнта, а витрати, здійснені за рахунок такої міжнародної технічної допомоги, не підлягають включенню до складу витрат та не підлягають амортизації.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Джерело: Єдина база податкових знань

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»