• Посилання скопійовано

Як відобразити збитки минулого року у декларації з податку на прибуток?

Підприємство за 2017 та 2018 рік не застосовувало податкові різниці та мало збиток. Як необхідно було відображати збиток попереднього періоду? У 2019 році отримано прибуток. Як врахувати суму збитку попереднього року?

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ платники податків, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухобліку за останній річний звітний період не перевищує 20 млн грн, можуть не коригувати фінансовий результат до оподаткування на усі різниці (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних періодів), визначені у розділі ІІІ ПКУ.

Фінансовий результат до оподаткування (прибуток або збиток) визначається у фінансовій звітності підприємства (зокрема, форми №1-м/2-м1-мс/2-мс або ж форма №2).

Зокрема, пп. 140.4.2 ПКУ передбачено, що фінансовий результат до оподаткування зменшується на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років (це стосується й "малодохідників", про що податківці зазначали тут).

Тобто в даному пункті мова йде не про фінансові витрати підприємства, а про коригування фінансового результату його діяльності (тобто прибутку або збитку).

Таким чином, у рядок 3.2.4 Додатку РІ повинна потрапити сума від’ємного значення попереднього звітного року (не залежно від характеру витрат) – тобто від’ємне значення рядка 04 декларації з податку на прибуток попереднього періоду.

Відповідно, у 2018 році у рядку 3.2.4 Додатку РІ та графі 03 декларації з податку на прибуток підприємство зазначає суму від’ємного значення, зазначеного у рядку 04 декларації за 2017 рік. Після цього, до декларації за 2019 рік до рядка 3.2.4 Додатку РІ потрапляє сума від’ємного значення за 2018 рік (рядок 04 декларації 2018 року). Зверніть увагу, що у рядку 03 декларації за 2019 рік зазначається підсумковий показник додатку РІ (зокрема, підсумок всіх застосованих різниць, включаючи від’ємне значення попереднього періоду).

При цьому, збитки попереднього звітного періоду зазначаються платником податку у повному обсязі.

Також зауважимо, що оскільки підприємство зменшує у 2019 року оподатковуваний прибуток, воно має подати Звіт про суми податкових пільг, щодо суми від’ємного значення попереднього періоду на яку було зменшено оподатковуваний фінансовий результат 2019 року (за 2019 рік цей звіт подається останній раз, а в подальших періодах інформація про суми пільг буде зазначатися у додатку ПЗ).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433