• Посилання скопійовано

Виплата дивідендів фізособам: документальне оформлення та оподаткування

Підприємство на загальній системі оподаткування за результатами року отримує прибуток та планує розподілити її між двома засновниками. Як виплатити дивіденди? Яке оподаткування?

Документальне оформлення

Рішення про розподіл чистого прибутку та виплату дивідендів приймається на загальних зборах учасників ТОВ. Відповідно таке рішення оформлюється протоколом. У ст. 60 Закону про господарські товариства зазначено, що голова зборів учасників ТОВ організовує ведення протоколу.

Далі директор (або дирекція чи інший виконавчий орган товариства) видає наказ про виплату дивідендів на підставі рішення загальних зборів учасників. Однак такий наказ не обов’язковий. Адже прийнятого учасниками ТОВ рішення достатньо для виникнення обов’язку зі сплати дивідендів таким ТОВ. А керівник підприємства підписує первинний документ, яким оформлюється їх виплата (наприклад, платіжне доручення про перерахування коштів на поточний рахунок учасника в банку, або видатковий касовий ордер).

 

Оподаткування ПДФО та ВЗ

Будь-який резидент, який нараховує дивіденди, є податковим агентом під час нарахування дивідендів (пп. 170.5.2 ПКУ).

Відповідно до пп. 164.2.8 ПКУ, пасивні доходи у вигляді дивідендів включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи і, як наслідок, оподатковуються ПДФО та військовим збором.

Якщо підприємство, яке здійснює виплату дивідендів фізособі, є платником податку на прибуток, то ставка ПДФО при виплаті дивідендів становить 5%.

Крім того, з суми дивідендів утримується і військовий збір за ставкою 1,5% (п. 16-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ).

Згідно з пп. 170.5.4 ПКУ, дивіденди остаточно оподатковуються податковим агентом під час їх нарахування платнику податку – тобто на дату оформлення протоколу загальних зборів засновників підприємства, у якому прийнято рішення про виплату дивідендів. Тож утримання ПДФО з суми нарахованих дивідендів (як, до речі, і військового збору) треба здійснювати при нарахуванні дивідендів (дата здійснення бухгалтерського запису Дт 443 Кт 671), одночасно збільшуючи заборгованість підприємства перед бюджетом: Дт 671 Кт 641, 642.

Сплатити ПДФО та військовий збір із нарахованих дивідендів слід за загальними правилами, встановленими ст. 168 ПКУ:

  • або під час виплати дивідендів відповідно до пп. 168.1.2 ПКУ;
  • або, якщо дивіденди нараховані, але не виплачені до спливу 30 к.д., наступних за місяцем нарахування доходу, ПДФО та військовий збір сплачується у строк не пізніше 30 к.д., наступних за місяцем нарахування доходу – пп. 168.1.5 ПКУ.

У формі №1ДФ виплата доходу у вигляді дивідендів відображається за ознакою доходу «109».

 

Податок на прибуток

У пп. 57.1-1.3 ПКУ зазначено обставини, за яких платники податку на прибуток не сплачують авансовий внесок при виплаті дивідендів. Зокрема, до таких обставин належить виплата дивідендів фізособам. Отже, в даній ситуації, оскільки виплата дивідендів здійснюється фізособам, то авансовий внесок не сплачується.

Зверніть увагу, що сума дивідендів відображається у додатку АВ до декларації з податку на прибуток за звітний період, в якому виплачуються такі дивіденди (про це ми писали тут).

 

Бухоблік

Для цілей бухобліку згідно з п. 4 П(С)БО  15, дивіденди – це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства.

У бухобліку використання прибутку на виплату дивідендів фізособі буде відображено так:

  • нарахування дивідендів проведенням Дт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді» Кт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»;
  • водночас, наприкінці року слід зробити проведення Дт 441 «Прибуток нерозподілений» Кт 443 «Прибуток, використаний у звітному періоді»;
  • утримання ПДФО чи податку з доходів нерезидента  - Дт 671 Кт 641;
  • утримання військового збору - Дт 671 Кт 642;
  • виплата дивідендів засновнику в грошовій формі - Дт 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами» Кт 301, 311.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202447
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202485
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433