• Посилання скопійовано

Витрати на проживання у відрядженні

Чи можна компенсувати й віднести до складу податкових витрати на проживання одного працівника у двомісному номері?

Відразу зазначимо, що позиція податківців з цього питання висвітлена у листі ДПСУ від 31.03.2012 р. №5742/6/15-1415 і вона є досить категоричною:


до податкових витрат повинна потрапити лише вартість «у розмірі вартості одного місця у номері готелю за кожну добу такого проживання».

Звичайно, за рішенням керівництва підприємства працівникові можна компенсувати витрати на проживання в такому номері, але лише половина такої суми, за твердженням фахівців ДПС, потрапить до податкових витрат на відрядження.

Якщо ви вирішили компенсувати працівникові витрати на проживання у двомісному номері в повній сумі, постає запитання: чи є об'єктом оподаткування ПДФО вартість другого місця?

Норми пп. 140.1.7 ПКУ свідчать про віднесення до складу податкових витрат фактичних затрат на проживання фізособи у відрядженні. Тому якщо підприємство вирішить відобразити у складі податкових витрат всю вартість двомісного номера, то відповідно і додаткового блага у працівника не буде. Але якщо все ж таки підприємство дослухається до думки ДПСУ, висловленої у листі №5742/6/15-1415, і включить до складу податкових витрат 50% вартості двомісного номера, то вартість другого місця у двомісному номері, яку підприємство все ж таки компенсує працівникові, може підпадати під визначення додаткового блага (пп. 164.2.17 ПКУ) платника податку з оподаткуванням ПДФО за ставками, визначеними п. 167.1 ПКУ (15% або 17%).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кондзелка Марьяна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»