• Посилання скопійовано

Переведення ОЗ до групи вибуття та його подальший продаж: чи виникатимуть податкові різниці?

Чи коригується фінрезультат до оподаткування при переведенні основних засобів до складу необоротних активів, утримуваних для продажу, та продажу їх у наступних звітних періодах?

У разі продажу об’єкта основних засобів, який використовується в госпдіяльності підприємства, норми пп. 138.1 та 138.2 ПКУ передбачають:

  • збільшення фінрезультату до оподаткування на суму залишкової вартості таких активів, визначеної відповідно до правил бухобліку;
  • зменшення фінрезультату до оподаткування на суму залишкової вартості цих активів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ.

Щодо продажу невиробничих основних засобів, то згідно з нормами, вказаними вище пунктів, фінрезультат до оподаткування:

  • збільшується на суму залишкової вартості окремого об’єкта невиробничих основних засобів, визначеної відповідно до правил бухобліку;
  • зменшується на суму первісної вартості придбання чи виготовлення окремого об’єкта невиробничих основних засобів і витрат на їх ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення, у т.ч. віднесених до витрат згідно з правилами бухобліку, але не більше, ніж сума доходу (виручки), отриманої від такого продажу.

Відповідно до роз’яснення фахівців ДФС у підкатегорії 102.05 «ЗІР»[1] у випадку продажу основних засобів (у т.ч. у разі їх переведення до групи необоротних активів, утримуваних для продажу), які використовуються у господарській діяльності, фінансовий результат до оподаткування збільшується на суму залишкової вартості таких активів, визначеної відповідно до правил бухгалтерського обліку, та зменшується на суму залишкової вартості цих активів, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ. При цьому відповідно до пп. 138.1 та 138.2 ПКУ коригування фінансового результату до оподаткування на вартість необоротних активів, утримуваних для продажу, не здійснюється.

Аналогічну позицію наведено в ІПК ДФС від 05.05.2018 р. №2020/6/99-99-15-02-02-15/ІПК та ІПК ДФС від 28.12.2017 р. №3186/6/99-99-15-03-02-15/ІПК.

Отже, на дату продажу основного засобу, у т.ч., яке було переведено до групи вибуття, слід застосовувати податкові різниці щодо його залишкової вартості на підставі пп. 138.1 та 138-1.2 ПКУ.

Деяких бухгалтерів в оману вводиться другий абзац консультації ресурсу «ЗІР». Втім тут нічого дивного немає. Адже відповідно до п. 9 П(С)БО 27  необоротні   активи   та  група  вибуття,  утримувані  для продажу,  відображаються в бухобліку  та  фінзвітності на дату балансу за найменшою з двох величин - балансовою вартістю або чистою вартістю реалізації. А згідно з п. 10 П(С)БО 27 у разі  оцінки  за  чистою  вартістю   реалізації   сума коригування  балансової  вартості  необоротних  активів  або групи вибуття,  утримуваних для продажу, визнається  іншими  операційними   доходами   (витратами) звітного періоду. Тому податківці й зазначають, що вартість, за якою основний засіб обліковується на субрахунку 286, не приймає участі у податкових різницях.

 


[1] Як здійснюється коригування фінансового результату до оподаткування при переведенні ОЗ до складу необоротних активів, утримуваних для продажу, та продажу таких активів у наступних звітних періодах?

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202446
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202438
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202446
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202484
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433