• Посилання скопійовано

Нарахування дивідендів фізособі за минулі періоди: що з оподаткування?

Підприємство не виплачувало дивідендів. Чи можна в листопаді 2018 р. виплатити дивіденди за 2013-2014 рік, у яких був прибуток, якщо на даний час загальний фінрезультат підприємства – збиток? Як оподатковується виплата дивідендів фізособі?

Виплата дивідендів за минулі періоди

Згідно з п. 4 П(С)БО  15 дивіденди – це частина чистого прибутку, розподілена між учасниками (власниками) відповідно до частки їх участі у власному капіталі підприємства.

Оскільки дивіденди – це частина чистого прибутку певного звітного року за даними бухобліку, то їх можна нараховувати в сумі, що не перевищує показник чистого прибутку за відповідний рік - тобто рядок 2350 форми №2 (або №2-м чи №2-мс) за період, за який нараховуються дивіденди. При цьому фінрезультат наступних звітних періодів не впливає на розрахунок розміру дивідендів за минулий період.

 

Оподаткування доходу фізособи у вигляді дивідендів

При виплаті дивідендів фізособі підприємство стає податковим агентом такої особи і, відповідно, на нього покладається обов’язок з нарахування, утримання і сплати податків з такого доходу.

При виплаті дивідендів фізособам з нарахованої суми утримується:

  1. ПДФО за ставкою:
  • 5%, якщо підприємство платник податку на прибуток (пп. 167.5.2 ПКУ);
  • 9%, якщо підприємство не є платником податку на прибуток (зокрема, воно є платником єдиного податку) (пп. 167.5.4 ПКУ).

2. Військовий збір за ставкою 1.5% (пп. 1.2 п. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

У кварталі нарахування та виплати дивідендів сама сума дивідендів та утримані з них ПДФО і військовий збір, підприємство-емітент відображає у податковому розрахунку за формою №1ДФ. Згідно з Порядком його заповнення, доходи фізосіб у вигляді дивідендів відображаються за ознакою доходу  «109» .

 

Авансовий внесок з податку на прибуток

У пп. 57.1-1.3 ПКУ зазначено обставини, за яких платники податку на прибуток не сплачують авансовий внесок при виплаті дивідендів. Зокрема, до таких обставин належить виплата дивідендів фізособам.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»