• Посилання скопійовано

Авіафрахт: чи утримується податок з доходу, який виплачується експедитору – нерезиденту?

Чи потрібно при сплаті нерезиденту (Росія) за транспортно-експедиторські послуги з міжнародного перевезення утримувати та перераховувати податок на прибуток з нерезидентів (на репатріацію), якщо нерезидент виконував послуги як експедитор та в рахунку, акті зазначив однією послугою і сумою: «організація перевезення вантажу за договором за маршрутом Тайвань–Київ – Авіафрахт»?

Особливості оподаткування нерезидентів передбачено п. 141.4 ПКУ.

Відповідно до пп. «г» пп. 141.4.1 ПКУ доходи від фрахту, що отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються в порядку і за ставками, встановленими ст. 141 ПКУ.

Фрахт у пп. 14.1.260 ПКУ визначено як винагорода (компенсація), що сплачується за договорами перевезення, найму або піднайму судна або транспортного засобу (їх частин) для:

  • перевезення вантажів та пасажирів морськими або повітряними суднами;
  • перевезення вантажів залізничним або автомобільним транспортом.

Згідно з пп. 141.4.4 ПКУ сума фрахту, що сплачується резидентом нерезиденту за договорами фрахту, оподатковується за ставкою 6% у джерела виплати таких доходів за рахунок цих доходів. При цьому:

  • базою для оподаткування є базова ставка такого фрахту;
  • особою, уповноваженою справляти податок та вносити його до бюджету, є резидент, який виплачує такі доходи, незалежно від того, чи є він платником податку, а також суб'єктом спрощеного оподаткування.

Також зазначимо, що базовою ставкою фрахту вважається сума фрахту, включаючи витрати з навантаження, розвантаження, перевантаження та складування (схов) товарів, збільшена на суму витрат за рейс судна або іншого транспортного засобу, сплачуваних (відшкодовуваних) фрахтувальником згідно з укладеним договором фрахтування (пп. 14.1.12 ПКУ).

ДФС у м. Києві у ІПК від 03.01.2018 р. №11/ІПК/10/26-15-12-03-11 повідомляє: 

  • якщо нерезидент здійснює перевезення вантажу із використанням власного транспортного засобу, то послуги з перевезення розглядаються як фрахт;
  • у разі виплати винагороди за фрахтування експедитору-нерезиденту застосовуються положення міжнародних договорів для застосування звільнення від оподаткування або зменшеної ставки податку на прибуток.

Інформацію про виплачені доходи нерезидентам, суми утриманого з них податку та застосовану для оподаткування ставку платники зазначають у Розрахунку (звіті) податкових зобов'язань нерезидентів, якими отримано доходи із джерелом їх походження з України (додаток ПН до Декларації з податку на прибуток), який є її невід'ємною частиною. 

Якщо нерезидент з метою виконання договору залучає до виконання третіх осіб (резидентів чи нерезидентів), що надають послуги з перевезення (фрахту), то компенсація таких виплат резидентом нерезиденту-експедитору не вважаються сумою фрахту за договорами фрахтування і положення міжнародних договорів для застосування звільнення від оподаткування або зменшеної ставки податку на прибуток не застосовуються. Компенсація таких виплат відповідно до пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ є іншими доходами, отриманими нерезидентом із джерелом їх походження з України.

Отже, не підлягають оподаткуванню відповідно до пп. «й» пп. 141.4.1 ПКУ доходи нерезидента із джерелом походження з України у вигляді виручки або інших видів компенсації вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, переданих, виконаних, наданих резиденту від такого нерезидента.

Також зазначимо, що відповідно до ст. 8 Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування доходів і майна та попередження ухилень від сплати податків (підписана в м. Києві 08.02.1995 р., далі – Угода) доходи, одержані резидентом Договірної Держави від експлуатації в міжнародних перевезеннях транспортних засобів оподатковуються тільки в цій Державі.

При цьому визначення «міжнародне перевезення» означає усяке перевезення морським, річковим або повітряним судном, автотранспортним засобом або залізничним транспортом, що здійснюється резидентом Договірної Держави, окрім випадків, коли перевезення здійснюється між пунктами, які містяться в одній і тій ж Договірній Державі.

Для цілей ст. 8 Угоди дохід від міжнародних перевезень включає також:

  • дохід від здавання в оренду морських, річкових або повітряних суден;
  • дохід від використання, утримання або здавання в оренду контейнерів (включаючи трейлери і супутнє устаткування для транспортування контейнерів), що використовуються для перевезення товарів чи виробів, у випадку якщо таке здавання в оренду, використання або утримання є не основними видами діяльності щодо міжнародних перевезень.

Виходячи з положень ст. 8 Угоди доходи, одержані нерезидентом (Російська Федерація) від експлуатації в міжнародних перевезеннях транспортних засобів підлягають оподаткуванню лише в Російській Федерації.

Тому дохід, що виплачується нерезиденту (Російська Федерація) із джерелом його походження з України у вигляді авіафрахту, не оподатковується. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»

  • Виплата роялті нерезиденту: порядок оподаткування
    ТОВ купує батьківські компоненти насіння кукурудзи у нерезидента (Хорватія). Після реалізації вирощеної продукції відповідно до ліцензійної угоди ТОВ має нарахувати та сплатити роялті. Нерезидент є кінцевим бенефіціарним власником ТОВ. Як впливає на фінансовий результат нарахування та виплата роялті? Хто є податковим агентом при виплаті роялті?
    09.04.202441
  • Чи включаються реінвестовані дивіденди в дохід інвестора юрособи?
    Засновники підприємства, які є резидентами України юрособами, платниками податку на прибуток (без різниць), прийняли рішення збільшити СК за рахунок нерозподіленого прибутку (реінвестувати дивіденди). Чи потрібно суму реінвестованих дивідендів включати до складу доходу при розрахунку фінрезультату до оподаткування і сплачувати в підсумку податок на прибуток з цієї суми?
    15.03.202437
  • Якщо дивіденди виплачуються з раніше оподаткованого прибутку, авансовий внесок не сплачується
    Підприємство вирішило виплатити дивіденди за 2020 рік. Прибуток за 2020 рік був 20 млн грн, податок сплачений. У структурі власників 30% фізособи, 70% - юрособи-резиденти. Чи потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток при виплаті таких дивідендів та як відображати цю операцію в додатку АВ до декларації з податку на прибуток?
    13.03.202445
  • Як виплатити дивіденди за рік, якщо вже платили за третій квартал?
    Підприємство виплатило дивіденди за третій квартал 2023 року. Як тепер виплатити дивіденди за четвертий квартал? А як виплатити дивіденди за увесь 2023 рік, без врахування дивідендів третього кварталу? Що прописати у протоколі?
    08.03.202483
  • Насіння кукурудзи власного виробництва надано клієнту безкоштовно: нюанси оподаткування
    Підприємство – виробник планує надати вирощене насіння кукурудзи клієнту безкоштовно як рекламний продукт для подальшої співпраці. Який порядок оподаткування даної операції ПДВ та податком на прибуток?
    04.03.202433