• Посилання скопійовано

Виправлення суми авансового внеску в розмірі 2/9 податку на прибуток за 2015 рік

Платнику податку на прибуток потрібно зменшити податок на прибуток на суму авансового внеску у розмірі 2/9 цього податку в декларації за 2015 р. У 2018 р. діє форма декларації, у якій немає рядків для зазначення цього показника. Як скласти уточнюючу декларацію у 2018 р., щоб зменшити податок на прибуток у цій ситуації?

Відповідно до п. 50.1 ПКУ у разі, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених цією статтею), він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Строк давності спливає не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації, тобто для уточнення декларації за 2015 рік можна подати уточнюючий розрахунок до 8 лютого 2019 року (якщо у 2015 році підприємство подавало декларацію щоквартально) або до 28 лютого 2019 року (у разі річного звітного періоду у 2015 році).

Щоб оперативно виправити цю помилку, не чекаючи строку подання декларації за перше півріччя або за 2018 рік, слід подавати уточнюючу декларацію, а не додаток ВП.

Для цього слід поставити позначку «Х» в полі декларації «Уточнююча». Порядок заповнення її аналогічний, як для звітної декларації.

У полях 2 та 3 зазначається звітний податковий період, що уточнюється. При цьому базовий період необхідно вказати той, який зазначено в декларації, що виправляється (тобто той період, який був у 2015 році).

Поля 4 – 9 шапки декларації заповнюються у звичайному порядку.

У табличній частині (рядки 1 – 25) проставляються правильні показники, які повинні бути в уточнюваному періоді  в 2015 році. 

Якщо в результаті виправлення помилки сума податкових зобов’язань змінилася, то заповнюється таблиця «Виправлення помилок» (рядки 26 – 34).

Разом з уточнюючою декларацією подаються й відповідні додатки, незалежно від того, чи змінилися в результаті виправлення помилки раніше відображені в них показники, чи ні (див. абз. 3 п. 46.1 ПКУ згідно з яким додатки до податкової звітності є її невід’ємною частиною).

Усі зміни з податку на прибуток 
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Якщо в помилковій декларації було проставлено позначку в полі «Наявність рішення» про відмову від коригувальних різниць, і після виправлення дохід не перевищив 20 млн грн, то й в уточненій декларації потрібно повторити цю позначку разом з реквізитами розпорядчого документа, на підставі якого прийнято таке рішення.

Якщо помилка не вплинула на показники фінзвітності за період, що підлягає виправленню, то, на думку податківців, подавати її разом з уточненою декларацією не потрібно (див. роз’яснення з розділу 102.23.02 «ЗІР»).

У розділі 102.23.03 «ЗІР» на питання: «Як здійснюється виправлення сум авансових внесків з податку на прибуток у розмірі 2/9 (у т. ч. врахування їх у зменшення нарахованої суми податку на прибуток) в уточнюючій Податковій декларації з податку на прибуток підприємств зі змінами, внесеними наказом Міністерства фінансів України від 28.04.2017 р. №467», податківці відповідають так.

Відповідно до п. 38 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ платники податку на прибуток підприємств сплачують до 31 грудня 2016 р. авансовий внесок з цього податку у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року.

Розрахунок авансового внеску у розмірі 2/9 податку на прибуток підприємств відображався платником податку у рядку 26 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, затвердженій наказом Мінфіну від 20.10.2015 р. №897 (у редакції наказу Мінфіну від 08.07.2016 р. № 585) (далі – Декларація №897).

Сума нарахованих авансових внесків з податку на прибуток відповідно до п. 38 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ відображалася у повному обсязі у рядку 16.6 додатка ЗП до Декларації №897 за 2015 р. та переносилась до рядка 16 додатка ЗП до Декларації №897. 

Наказ Мінфіну від 28.04.2017 р. №467 (далі – наказ №467), яким внесено зміни до форми Декларації №897, набув чинності 09 червня 2017 року. 

З форми Декларації №897 (у редакції наказу №467) виключено, зокрема розділи «Розрахунок авансового внеску з податку на прибуток підприємств» та «Виправлення помилок по авансових внесках з податку на прибуток підприємств», в яких визначався, зокрема разовий авансовий внесок (у розмірі 2/9) згідно з п. 38 підрозд. 4 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, а також рядок 16.6 у додатку ЗП.

Що стосується врахування нарахованої суми авансового внеску у розмірі 2/9 податку на прибуток у зменшення нарахованої суми податку на прибуток, то при поданні уточнюючої Декларації за 2015 рік платник податку може відобразити її у рядку 16 додатка ЗП та відповідно у рядку 16 ЗП такої декларації. При цьому, на думку автора, розшифровуючі рядки 16.1 – 16.4 додатка ЗП заповнювати не потрібно.

Далі слід правильно заповнити рядки 17, 19 та 27 уточнюючої декларації.

При поданні уточнюючих декларацій платники податку на прибуток підприємств, які враховують у зменшення нарахованої суми податку на прибуток нараховану суму таких авансових внесків, можуть подати доповнення до такої декларації, передбачене п. 46.4 ПКУ, з відповідним поясненням та зазначенням відповідних сум, вказавши про цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»