• Посилання скопійовано

Фізособа отримала дивіденди від КІК не в повному обсязі: як відобразити в декларації про доходи?

Фізособа, контролююча особа іноземної компанії, у 2023 р. отримала дивіденди за 2023 р. не в повному обсязі. Остаточний розрахунок буде проведено у 2024 р. У 2023 р. ФО була резидентом України. Як показати суму доходу від дивідендів в декларації про майновий стан та доходи? В які строки фізособа має сплатити податок на доходи та військовий збір по такій декларації?

Фізична особа у 2023 р. отримала іноземний дохід у вигляді дивідендів (пп. 14.1.268, пп. 14.1.55. ПКУ).

Щоб відзвітувати за іноземні доходи, платнику необхідно:

  • визначити джерело виплати доходу та резидентом якої країни є платник;
  • проаналізувати нормативні документи щодо уникнення подвійного оподаткування;
  • взяти підтверджуючі документи щодо отриманого доходу та сплачених податків;
  • скласти та подати декларацію про майновий стан та доходи з урахуванням іноземних доходів;
  • за необхідності сплатити ПДФО та ВЗ.

Відповідно наведеної умови фізична особа у 2023 р. відповідає вимогам пп.14.1.213 ПКУ та є податковим резидентом України. Тому необхідно відзвітувати та сплатити податки в Україні.

Перед звітуванням перевіряємо чи є міжнародні угоди щодо уникнення подвійного оподаткування між Україною та країною, де зареєстрована КІК.

Якщо міжнародна угода є, то для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, Довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України - пп. 13.5 ПКУ. Зараховуються аналогічні податки.

Якщо ж ні, то оподаткування за загальним правилом, без зарахування податків. 

Відповідно до пп. 162.1.1 ПКУ платником ПДФО та ВЗ стосовно іноземних доходів є фізична особа – резидент.

Пунктом 170.13.1 ПКУ визначено, що контролююча особа КІК зобов’язаний визначити частину прибутку КІК та включити її до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній декларації та оподатковується за ставкою 18%. 

Проте, скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу контролюючої особи у разі, якщо загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 млн євро на кінець звітного періоду (пп. 39-2.4.2.1 ПКУ).

Як роз’яснювали податківці ще у листопаді 2023 року тут - консультація ДПС, додаток КІК до декларації про майновий стан не подається та не заповнюється рядок 10.14 розділу ІІ декларації. Але вже в інформаційному листі № 3/2024 (завантажити його можна тут) у відповіді на питання 2.4 вони говорять таке: «рядок  10.14 Декларації і рядки додатку КІК є обов’язковими  для  заповнення,  містять числове поле або літери, тому за відсутності об’єкта оподаткування або податку у кожному з них зазначається нуль». Чи означає це, що нульовий додаток КІК теж треба подавати? Для впевненості радимо отримати ІПК з цього питання саме для себе.

Розподіл прибутку КІК проведено до подачі звіту про КІК.

Пунктом 170.13.2 ПКУ визначено, що у разі розподілу контролюючою особою прибутку КІК (його частини) до моменту подання звіту про КІК та включення зазначеної частини прибутку КІК до загального оподатковуваного доходу, що відображається в річній податковій декларації, до такого фактично отриманого (розподіленого) доходу застосовується ставка податку відповідно до пп. 167.5.4 ПКУ – 9%.

Звертаємо увагу, що при цьому отримана частина прибутку КІК не підлягає повторному включенню до загального оподатковуваного доходу в календарному році, в якому вона фактично отримана (розподілена) – див. пп. 170.13.2.3 ПКУ.

В даному випадку, на нашу думку, можна орієнтуватися на загальні норми оподаткування та відображення дивідендів в декларації про майновий стан та доходи. Тобто ставка для дивідендів фізичної особи 9%, а дохід визнається за касовим методом.

В декларації про майновий стан за 2023 р. необхідно зазначити фактично отримані дивіденди за 2023 р.  Відповідно до пп. 12 п. 2 р. ІІI Інструкції № 859 заповнення граф рядка 10.10 таке:

  • у графі 3 – сума іноземних доходів, перерахована у гривнях, з урахуванням норм пп. 164.4 ПКУ;
  • у графі 6 – сума ПДФО за ставкою 9%;
  • у графі 7 – сума ВЗ, 1,5%, що має самостійно сплатити до бюджету платник.

Також необхідно буде подати підтверджуючі документи щодо розподілу та отримання іноземних доходів.

Щодо суми дивідендів, яка буде отримана у 2024 р., то на нашу думку, відзвітувати потрібно буде у 2025 р. за 2024 р., якщо фізична особа на момент виплати буде резидентом України. Тому коригування декларації за 2023 р. робити не потрібно.

***

Додатково читайте: За 2023 рік звітуємо за новою формою декларації про майновий стан і доходи

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»