• Посилання скопійовано

Списання кредиторської заборгованості збільшує доходи підприємства

ТОВ (орендар) та ФОП (орендодавець) у 2008 р. уклали договір оренди. У 2009 р. нараховувалася орендна плата, але орендар її не сплачував, заборгованість не сплачена до цього часу. У 2017 р. орендодавець звернувся до суду із позовом про стягнення заборгованості, суд відмовив у зв'язку зі спливом позовної давності. Чи може ТОВ списати таку заборгованість за 2009 р. на підставі рішення суду, не нараховуючи податок на прибуток?

Порядок розрахунку об’єкта оподаткування з податку на прибуток викладено в ст. 134 ПКУ, згідно з якою оподатковується прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень розділу III ПКУ (підприємства, у яких річний дохід від будь-якої діяльності за останній річний звітний період не перевищує двадцяти мільйонів гривень, мають право прийняти рішення про незастосування коригувань фінансового результату).

Отже, об’єкт оподаткування податком на прибуток для підприємств, які прийняли рішення про незастосування різниць в податковому обліку, визначається як прибуток (збиток) відповідно до НП(С)БО.

Згідно із ст. 1 Закону про бухоблік  зобов'язання – заборгованість підприємства, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, приведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена. Пунктом 15 П(С)БО 15 визначено, що доходом визнається сума зобов'язання, яке не підлягає погашенню. Такий дохід відображається на субрахунку 717 "Дохід від списання кредиторської заборгованості". При цьому визнання доходу від списання кредиторської заборгованості не залежить від того, чи сплив строк позовної давності, чи ні – дохід визнається в будь-якому разі: Дт 631 (685) Кт 717.

Отже, фінрезультат до оподаткування збільшиться на суму доходу від списання кредиторської заборгованості у періоді виникнення підстав для її списання, тобто у періоді набуття чинності рішенням суду про визнання зазначеного зобов’язання як такого, що не підлягає погашенню. Якщо таке рішення прийняте судом у 2017 році, то це дохід 2017 року. Якщо цей дохід не було відображено в бухобліку та в декларації з податку на прибуток за 2017 рік, це буде помилкою, яку потрібно виправити.

Щодо внесення виправлень у звітність більш докладно читайте тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»