• Посилання скопійовано

Дата визнання витрат — за датою підписання акта

ТОВ (загальна система) отримало послуги від ФОП – платника єдиного податку ІІІ групи. Акт наданих послуг підписаний сторонами у І кварталі 2018 року, але оплачений у ІІ кварталі 2018 року. Чи може ТОВ віднести ці послуги на затрати у І кварталі 2018 року, якщо не було оплати цих послуг?

Відповідно до п. 44.1 ПКУ для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством.

Згідно з пп. 134.1.1 ПКУ об’єктом оподаткування податком на прибуток є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 16  витрати відображаються в бухобліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань. У даному випадку витрати визнаються на дату підписання акта наданих послуг, тобто у І кварталі 2018 р., оскільки при підписанні акта збільшуються зобов’язання щодо оплати наданих послуг: Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 631. 

Факт оплати не впливає на фінрезультат звітного періоду, тому що це одночасне зменшення зобов’язань та активів: Дт 631 Кт 301, 311.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»