• Посилання скопійовано

Податковий кредит з ПДВ без податкової накладної

Підприємець-єдинник ІІІ групи (платник ПДВ) придбав товари та послуги на суму, більшу ніж 240 грн, але податкову накладну продавець не надав. Чи потрібно такі витрати відображати в декларації з ПДВ? У Книзі доходів та витрат такі придбання вказуються з ПДВ чи без?

Дійсно, право на ПК має бути підтверджено податковими накладними або іншими документами, передбаченими п. 201.11 ПКУ. Це норми ст. 198 та 201 ПКУ. При цьому, якщо оплата за товари підтверджується касовим чеком, але сума такого чеку більша за 200 грн без урахування ПДВ, право на ПК такий чек не підтверджує. 

До розділу II "Податковий кредит" (рядки 10 та 11 декларації) включаються обсяги придбання (виготовлення, будівництва, спорудження, створення):

- рядки 10.1 та 10.2 - з податком на додану вартість;

- рядок 10.3 - без податку на додану вартість. 

- рядки 11.1 та 11.2 - ввезених на митну територію України товарів, необоротних активів;

- рядок 11.4 - отриманих на митній території України від нерезидента послуг.

В зазначеному випадку, мова йде про придбання з ПДВ, права на який на відображення у звітності немає – такий випадок порядком заповнення звітності з ПДВ, затвердженим наказом Мінфіну від 28.01.2016 р. №21, не передбачено.  На нашу думку, придбання товарів (послуг), в сумі оплати яких чітко виділена сума ПДВ, але по якому відсутня ПН та немає можливості скористатися правом на ПК, в декларації з ПДВ відображатися не повинні.

В Книзі доходів та витрат сума придбання має знайти своє відображення у гр. 2 та 3. В цих графах відображаються витрати, пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг) без ПДВ, у тому числі суми, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю), за вирахуванням непрямих податків; суми ввізного мита; суми непрямих податків у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг), які не відшкодовуються платникам податку; транспортно-заготівельні витрати; інші витрати, які безпосередньо пов'язані з придбанням товарів (робіт, послуг) і доведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях. Враховуючи той факт, що скористатися правом на ПК з ПДВ через неотримання ПН покупцю не вдасться, суму ПДВ можна відобразити в гр.2 та 3 окремим рядком як непрямий податок, що не відшкодовується платнику податків.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    Сьогодні 16:171
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    Сьогодні 09:1314
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 506
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431