• Посилання скопійовано

Вартісні показники податкової накладної повинні містити не більше двох знаків після коми

Підприємство перерахувало по договору кошти по 50% 2-ма сумами. Постачальником виписані 2 податкові накладні, в яких на 0,01 коп. менше як сума ПДВ, так і загальна сума. Чи являються, в такому випадку, податкові накладні невірно виписані та чи має право покупець на податковий кредит (постачальник не має наміру виправляти помилку)?

Згідно п. 198.6 НКУ та п.7 Порядку № 957 податкові накладні, отримані з ЄРПН є для отримувача товарів(послуг) підставою для віднесення ПДВ до  податкового кредиту. Не дає права отримувачу (покупцю) на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, зокрема,- порушення порядку заповнення податкової накладної. А у випадку, який розглядається в запитанні, формально є підстави вважати, що податкові накладні складені невірно -  наскільки зрозуміло запитання, вони відрізняються від суми оплати за договором на 1 копійку (вважаємо, що в запитанні все ж таки йдеться про 0,01 гривню, а не 0,01 копійку). 

На вимогу  п. 201.2 ПКУ наказом Міністерства фінансів України від 22.09.2014 № 957 ( далі-порядок № 957) затверджена форма та порядок заповнення податкової накладної .  Згідно п. 17 Порядка № 957 податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів(послуг), а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

Відповідно до п. 3 Порядку № 957 усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками. Ніяких норм , щодо можливості проведення будь-яких округлень та зменшення або збільшення загальної суми податкової накладної , в тому числі на 1 копійку, у зв’язку з такими округленнями порядком не передбачено.

Зауважимо , що пунктом 15 Порядку № 957 передбачено, що графа 7 заповнюється у гривнях з копійками, якщо інше не передбачено чинним законодавством. У графах 8 - 9 зазначається  база оподаткування товарів(послуг) , а у графі 13 – загальна сума коштів , що підлягає сплаті або була сплачена. 

Крім того, фіскальна служба в ЗІР (подкатегорія, 101.19 ) зазначає , що вартісні показники податкової накладної повинні містити не більше двох знаків після коми (крім показника графи 7, якщо для нього інше передбачено чинним законодавством). 

Порядком № 957 не визначено обмеження щодо кількості знаків, яку можуть містити після коми кількісні показники, що зазначаються у графі 6 податкової накладної, а також правила округлення як вартісних так і кількісних показників, отриманих внаслідок розрахунку.

Отже, для отримання необхідної суми в графах 8- 13 можна скористатися можливістю вказати необхідну кількість знаків після коми у кількісному показнику та зазначити  таку кількість, якої буде достатньо для вірного розрахунку вартісного показника у графах 8-13 податкової накладної.

Для мінімізація риску не визнання податківцями при перевірці податкового кредиту за  податковою накладною , що складена на суму  зменшену на 0,01 грн. рекомендуємо постачальнику скласти та зареєструвати в ЄРПН розрахунок коригування  на суму 0,01 грн. , згідно п.192.1 ПКУ  з метою виправлення помилки. 

--1--

Відповідь на питання : «Який порядок скорочення та округлення вартісних і кількісних показників податкової накладної?»

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Олефіренко Олександра

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 724
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432