• Посилання скопійовано

Додаток 2 Декларації з ПДВ: заповнення в окремих ситуаціях

Як правильно вказати у додатку 2 до травневої декларації з ПДВ суму прописом для збільшення суми, на яку буде можливо реєструвати податкову накладну з 01.07.2015 року?

Запитання: Як правильно вказати у додатку 2 до декларації з ПДВ за травень 2015 суму прописом для збільшення суми, на яку буде можливо реєструвати ПН з 01.07.2015? Яку суму необхідно вказувати (з якого рядка декларації), всю чи частинами, і як це вплине на перенесення даних від'ємних сум у наступних деклараціях? Чи потрібно цю інформацію вказувати саме в декларації за травень? 

Відповідь: Додаток Д2 містить інформацію про залишки від’ємного значення, сформованого до 01.02.2015. У вступній частині Д2, що по своїй суті є заявою, платник ПДВ інформує органи ДФСУ про свій вибір відповідно до п. 33 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ:

• або без проведення перевірок, передбачених ст. 200 ПКУ, збільшити розмір суми податку, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні / розрахунки коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, з одночасним збільшенням розміру суми податкового кредиту у податковій декларації за звітний (податковий) період, в якому було здійснено таке збільшення;


• або для  повернення платнику у порядку, визначеному ст. 200 ПКУ у редакції, що діяла станом на 31 січня 2014 року.

Якщо вирішено спрямувати від’ємне значення ПДВ на збільшення суми податку для реєстрації ПН, РК в ЄРПН, в рядку 1 перед табл.1 Д2 відображається сума з рядка “Усього, в т.ч.” графи 7 табл.1 Д2. Сума із цього рядка до декларації має потрапити в розділ IV декларації того звітного періоду, в якому потрібно збільшити реєстраційну суму. Не обов’язково пересити одночасно весь накопичений мінус, можна використовувати у збільшення реєстраційної суми поетапно (частинами), але за чітко визначеним алгоритмом.

Зверніть увагу, в своєму листі від 06.03.2015 р. N 7796/7/99-99-19-03-02-17 податківці окремо робили наголос на тому, що залишки від'ємного значення, які виникли (були задекларовані) в звітних (податкових) періодах до 1 лютого 2015 року, за винятком непогашеного залишку сум податку на додану вартість, що був заявлений за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року до бюджетного відшкодування на рахунок платника у банку, та суми, що були включена до графи 20.1 декларації за лютий 2015 року, повинні були повністю перенесені до граф 2 - 4 таблиці 1 Д2 до декларації за лютий 2015 року. Непогашений залишок сум податку на додану вартість, що був заявлений за звітні (податкові) періоди до 1 лютого 2015 року до бюджетного відшкодування на рахунок платника у банку, мав бути перенесений до графи 5 таблиці 1 Д2 до декларації за лютий 2015 р. повністю або частково за бажанням платника. Ще один момент, таке рішення платник податку повинен був прийняти одноразово та відобразити в графі 5 таблиці 1 Д2 до декларації за лютий 2015 року.

Саме ці суми, вказані в графі 5 таблиці 1 Д2 до декларації за лютий 2015 року, надалі можуть бути спрямовані конкретно для врахування у розрахунку реєстраційної суми (підпункт "а" пункту 33 підрозділу 2 розділу XX Кодексу) і не можуть бути передекларовані як бюджетне відшкодування.  А суми, що були заявлені платниками податку до бюджетного відшкодування та перенесені до граф 4 та 5 таблиці 1 Д2 до декларації за лютий 2015 року, знімаються з обліку в інтегрованій картці платника податків і надалі обліковуються в розділі IV декларації та в таблиці 1 Д2 до декларації в наступних звітних періодах аж до повного їх погашення.

Суму, на яку слід збільшити формульний обрахунок, слід вказати в графі 7 таблиці 1 Д2 до декларації того звітного періоду, в якому відбулося збільшення реєстраційної суми (травень 2015). Дата в запиті за формою J13001301 є точною датою підтвердження суми реєстрації податківцями. Вже у наступному місяці (червні) цим реєстраційним збільшенням можна скористатися.  Якщо в рахунок збільшення реєстраційної суми зарахована тільки частина суми, вказаної в описовій частині перед табл.1 Д2, то до графи 7 таблиці 1 переноситься тільки та сума податку, на яку фактично збільшено реєстраційну суму. Ця ж сума, на яку ми бажаємо збільшити реєстраційну суму, вказуємо і в ряд.27 та 20.2 декларації за травень 2015.

Використовувати накопичений від’ємний залишок слід у певній послідовності. Реєстраційна сума збільшується на значення рядків з графи 14 таблиці 1 Д2 до декларації травень 2015 в першу чергу за рахунок сум податку, відображених у графі 5 таблиці 1 Д2 до декларації (починаючи з найдавнішого аж до повного погашення), потім - у графах з 4 по 2 таблиці 1 в розрізі звітних періодів в хронологічному порядку формування від'ємного значення (починаючи з найдавнішого аж до повного погашення). 

Окремо звертаємо увагу на той факт, що на сьогодні в робочих групах в парламенті та ДФСУ проводиться робота над проектом закону, нормами якого передбачається “обнуління” мінусового накопиченого значення з ПДВ на 01.07.2015. Наскільки він буде життєздатним – наразі невідомо. Голосування в парламенті по ньому очікується на наступному тижні.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202425
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 724
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432