• Посилання скопійовано

Чи виникає ПЗ З ПДВ при відшкодуванні витрат за користування запозиченими коштами?

Договір оренди транспортного засобу розірвано. За умовами договору орендодавець має повернути орендарю суму авансової оплати, витрати понесені в зв’язку із перерахуванням цієї суми та відсотки за користування грошовими коштами, якщо вони були запозичені. Чи виникає ПЗ з ПДВ у орендаря на суму відшкодування витрат по сплаті відсотків за користування запозиченими коштами?

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 185 ПКУ. 

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпорядження товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Під постачанням послуг розуміється будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об’єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об’єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Оскільки кошти, що отримуються платником податків у вигляді компенсації відсотків не є компенсацією вартості товарів/послуг, то сума таких коштів до бази оподаткування ПДВ платника податку не включається.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Податкові наслідки відшкодування штрафу лізингодавцю за порушення ПДР
    ТОВ взяло у фінансовий лізинг легковий автомобіль. Лізингодавець виставляє рахунки на відшкодування штрафу за порушення ПДР. Рахунки виставляються з ПДВ. Чи є цей штраф додатковим благом для водія, який скоїв порушення ПДР? І що з ПДВ робити, включати в податковий кредит, чи разом із сумою штрафу рахувати як додаткове благо?
    04.10.202469
  • Як врахувати ФОПу ПДВ за придбане авто?
    ФОП на загальній системі оподаткування, платник ПДВ, планує придбати вантажне авто для використання у госпдіяльності. Оплата за авто з рахунку ФОП. Видаткова накладна та податкова накладна будуть складені на ФОП. Чи має ФОП право на податковий кредит за зазначеною ПН?
    02.10.2024111
  • Чи виникає ПЗ З ПДВ при відшкодуванні витрат за користування запозиченими коштами?
    Договір оренди транспортного засобу розірвано. За умовами договору орендодавець має повернути орендарю суму авансової оплати, витрати понесені в зв’язку із перерахуванням цієї суми та відсотки за користування грошовими коштами, якщо вони були запозичені. Чи виникає ПЗ з ПДВ у орендаря на суму відшкодування витрат по сплаті відсотків за користування запозиченими коштами?
    01.10.202430
  • Які податки сплачує ФОП-єдинник 3-ї групи при отриманні електронних послуг від нерезидента?
    ФОП на єдиному податку 3 групи за ставкою 5% працює в сфері IT. Він хоче придбати послугу з розробки штучного інтелекту у юрособи-нерезидента. Чи треба сплачувати ПДВ на постачання послуг від нерезидента? Чи буде ця операція оподатковуватись податком на доходи нерезидентів в Україні?
    30.09.2024157
  • Складаємо ПН при першому постачанні майбутнього об’єкта нерухомості
    Підприємство уклало договір купівлі-продажу майбутнього об’єкта нерухомості (квартири), це перший продаж. В номенклатурі зазначається майбутній об'єкт нерухомості. Як зазначити одиницю виміру та кількість: гривня, кількість 1 чи квадратний метр, а кількість згідно з проєктною документацією?
    27.09.202440