• Посилання скопійовано

Як виправити ціну товара у видатковій та податковій накладній?

Товар продається за ціною в гривнях, яка залежить від валютного курсу НБУ. Помилково склали видаткову та податкову накладні від 30.07.2024 р., але за курсом НБУ на 02.05.2024 р. Потрібно було застосувати курс на 30.07.2024 р. Декларація з ПДВ за липень вже подана. Як відкоригувати ціну у видатковій та в податковій накладній саме за курсом на 30.07.2024 р.?

Виправлення видаткової накладної

Порядок внесення виправлень до первинних бухгалтерських документів прописаний у розділі 4 Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затвердженого наказом Мінфіну України від 24.05.1995 р. №88. 

Помилки  в  первинних документах,  облікових регістрах і звітах, що створені  ручним  способом,  виправляються  коректурним способом, тобто  неправильний  текст або цифри закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або  цифри.  Закреслення здійснюється однією   рискою   так,   щоб   можна  було  прочитати виправлене.

Виправлення  помилки  повинно  бути  обумовлено надписом "виправлено" та підтверджено  підписами  осіб,  що  підписали  цей документ, із зазначенням дати виправлення.

 

Виправлення податкової накладної

Відповідно до пп. 192.1 ПКУрозрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної. Отже, в цьому випадку потрібно склати РК до ПН з метою коригування ціни таким чином:

  • кількість рядків у такому РК має бути парною – для виправлення кожного рядка ПН потрібно два рядка РК;
  • у першому рядку анулюється весь помилковий рядок ПН, за яким змінюється ціна. При цьому у гр. 1.2 зазначається порядковий номер рядка з ПН, який коригується;
  • у другому рядку у гр. 1.2 з новим порядковим номером, якого не було в ПН, зазначаються правильні дані;
  • в обох рядках РК у графі 2.1 зазначається причина коригування «101»;
  • в обох рядках РК графи 7 та 8 не заповнюються;
  • у графі 9 першого рядка зі знаком «мінус» наводиться значення графи 7 рядка ПН – помилкова ціна,  яка коригується;
  • у графі 9 другого рядка зазначається правильна ціна товару без знаку «мінус»;
  • у графі 10 обох рядків зазначається кількість товару, яка не змінюється;
  • у графах 13 та 14  першого рядка формується від’ємна сума помилкового обсягу постачання та ПДВ, яку потрібно зняти;
  • у графах 13 та 14  другого рядка формується додатна сума правильного обсягу постачання та ПДВ, яку потрібно додати.

Якщо курс зростав, то ціна буде збільшуватися і РК буде на збільшення суми ПДВ. Такий РК обов’язково треба скласти на ту дату, коли виникли податкові зобов’язання, тобто на дату ПН, і зареєструвати його в ЄРПН. Звісно, такий РК буде зареєстрований із порушенням строку реєстрації. Після реєстрації РК потрібно буде подати уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ за липень і включити до неї цей РК. Цей РК реєструє продавець незалежно від того, чи є покупець платником ПДВ.

Якщо курс і відповідно, ціна зменшувалися, то РК буде на зменшення. На відміну від РК на збільшення, його можна скласти на дату виявлення цієї помилки, а не на дату складання ПН. Його теж потрібно зареєструвати в ЄРПН, але включити його можна буде тільки в декларацію за той місяць, в якому цей РК буде складений і за умови вчасної реєстрації. Можна скласти цей РК на дату складання ПН, щоб обидва документи були від однієї дати, але тоді його не вдасться зареструвати вчасно, а в декларацію можна буде включити тільки в тому місяці, в якому РК буде зареєстрований. Якщо ПН складалася на покупця – платника ПДВ, то такий РК на зменшення реєструє покупець, якщо на неплатника – то продавець.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • ПДВ на послуги перевезення для ТЦК
    Підприємство надає послуги ТЦК з перевезення мобілізованих від військкомату до військових частин. Як оподатковуються ці послуги з урахуванням положень Постанови №178 від 02.03.2022 р? Чи потрібно застосовувати нульову ставку до використаного пального?
    Сьогодні 11:0246
  • Як платити ПДВ при придбанні програмного забезпечення у нерезидента?
    Підприємство планує придбати програмне забезпечення у нерезидента та поставити його фізособі – підприємцю через Інтернет. Чи буде вважатися ця операція поставкою електронних послуг? Якщо так, то чи потрібно нерезиденту реєструватися платником ПДВ та здійснювати продаж самостійно? Вартість послуг менше, ніж 1000 євро
    11.09.2024486
  • Як виправити ціну товара у видатковій та податковій накладній?
    Товар продається за ціною в гривнях, яка залежить від валютного курсу НБУ. Помилково склали видаткову та податкову накладні від 30.07.2024 р., але за курсом НБУ на 02.05.2024 р. Потрібно було застосувати курс на 30.07.2024 р. Декларація з ПДВ за липень вже подана. Як відкоригувати ціну у видатковій та в податковій накладній саме за курсом на 30.07.2024 р.?
    03.09.202474
  • Перехідні операції під час реєстрації платником ПДВ
    Неприбуткова організація за 12 місяців перевищила 1 млн грн і з 1 вересня 2024 р. буде платником ПДВ. У серпні 2024 р. отримано передплату за продаж приміщення згідно з попереднім договором в розмірі 80%, без ПДВ. Сума, що залишилася у розмірі 20%, буде сплачена у жовтні 2024 р. з ПДВ, коли організація буде вже платником ПДВ. Як обліковувати таку перехідну операцію?
    02.09.202445
  • Бухоблік ПДВ та формування ліміту реєстрації ПН
    Якщо платник ПДВ сплачує задекларовану суму ПДВ за попередній місяць, то ліміт реєстрації ПН (податкових зобов'язань) зростає на суму такої оплати? Чи збільшується залишок на рах. 641/ПДВ? Це потрібно окремо обліковувати на рах. 315? Як податкова бачить ці суми – разом чи окремо?
    30.08.2024740