• Посилання скопійовано

ПДВ при отриманні від нерезидента мотиваційного бонусу і перерахування його постачальникам

Підприємство-платник ПДВ на підставі договорів отримує за актом з надання маркетингових послуг від українських підприємств інформацію про продажі брендових товарів. Надалі зібрану інформацію передає нерезиденту, за окремим договором з ним. В оплату за зібрану інформацію нерезидент перераховує підприємству бонус в євро. З цих коштів підприємство частину залишає собі, а іншу частину в грн платить українським постачальникам. Що з ПДВ?

Отримання послуг від українських підприємств

На наш погляд, в розглядуваній ситуації підприємство отримало маркетингові послуги від українських підприємств. А тому українські підприємства мають в загальному порядку, за правилом першої події за пп. 187.1 ПКУ нарахувати ПДВ за ставкою 20%, скласти ПН, зареєструвати в ЄРПН. На підставі такої ПН підприємство – отримувач послуг має право відобразити ПК.

 

Надання послуг нерезиденту

Далі підприємство передає послуги нерезиденту (експортує послуги). Бухгалтерський облік експорту послуг ми детально розглядали тут, а податковий тут.

В останній статті ми зазначали, що ПДВ у разі експорту послуг нараховується, якщо місце постачання послуг знаходиться на митній території України.

Відповідно до пп. 14.1.108 ПКУ, маркетингові послуги(маркетинг) - послуги, що забезпечують функціонування діяльності платника податків у сфері вивчання ринку, стимулювання збуту продукції (робіт, послуг), політики цін, організації та управлінні руху продукції (робіт, послуг) до споживача та післяпродажного обслуговування споживача в межах господарської діяльності такого платника податків. До маркетингових послуг належать, у тому числі: послуги з розміщення продукції платника податку в місцях продажу, послуги з вивчення, дослідження та аналізу споживчого попиту, внесення продукції (робіт, послуг) платника податку до інформаційних баз продажу, послуги зі збору та розповсюдження інформації про продукцію (роботи, послуги).

Детально про облік і оподаткування маркетингових послуг від нерезидента ми писали тут.

Також дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.04): «Чи є об’єктом оподаткування ПДВ операції з постачання платником податку маркетингових послуг?».

ДПС відповідає, що місцем постачання послуг відповідно до пп. 186.4 ПКУ є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2, 186.3 і 186.3-1 ПКУ.

Далі ДПС висновує, що враховуючи вищенаведене, операції з постачання платником ПДВ маркетингових послуг є об’єктом оподаткування ПДВ, незалежно від того кому вони надаються: резиденту чи нерезиденту.

Таким чином, операції з надання таких послуг в загальному порядку оподатковуються ПДВ. 

Тобто, дата виникнення ПЗ з ПДВ визначається за правилом першої події, згідно з пп. 187.1 ПКУ. Тобто, на цю дату складається ПН, реєструється в ЄРПН.

Оскільки ПН складається в гривнях, а послуги надаються і оплата отримується в євро, то для відображення в обліку, складання ПДВ використовується офіційний курс НБУ на таку дату першої події.

Про особливості складання ПН, відображення ПДВ в декларації з ПДВ ми детально писали тут.

 

Щодо бухгалтерського обліку продажу євро

Це група окремих господарських операцій, які не пов’язані з господарськими операціями надання послуг і отримання послуг. А тому господарські операції з продажу іноземної валюти не впливають на оподаткування ПДВ.

В бухгалтерському обліку продаж іноземної валюти відображається такими проводками:

  • Дт 334 Кт 312 - перерахована іноземна валюта для продажу;
  • Дт 312 Кт 714 чи Дт 945 Кт 312 - відображена курсова різниця на дату перерахування;
  • Дт 311 Кт 334 - отримані кошти в гривнях від продажу;
  • Дт 92 Кт 334 - послуги банку;
  • Дт 942 Кт 334 чи Дт 334 Кт 711 - відображені витрати чи доходи від продажу іноземної валюти.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024960
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435