• Посилання скопійовано

ПДВ при продажу доукомплектованого електромобіля

Підприємство продає нові електромобілі, що звільнено від оподаткування ПДВ за пп. 64 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. Покупець просить у договорі на продаж передбачити, що авто продається доукомплектованим автотоварами (килимки, магнітола тощо). Ці автотовари підприємство придбаває з ПДВ. Як правильно в договорі зазначити продажну вартість вже доукомплектованого електромобіля? Чи потрібно підприємству окремо донараховувати ПЗ з ПДВ з вартості автотоварів?

Пільга за п. 64 підр. 2 розд. ХХ ПКУ

Згідно з цією нормою тимчасово, до 1 січня 2026 року, звільняються від оподаткування ПДВ операції із ввезення на митну територію України та з постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним чи декількома), що класифікуються в товарній підпозиції 8701 20 (виключно сідельні тягачі для автомобільних напівпричепів), у товарних підкатегоріях 8703 80 10 10, 8703 80 90 10, 8704 90 00 00 згідно з УКТ ЗЕД (в тому числі вироблених в Україні).

 

ПДВ при продажу доукомплектованого товару

Якщо підприємство постачає комплект товарів, то в накладній і в податковій накладній зазначається найменування комплекту і код УКТ ЗЕД комплекту, згідно з нормами договору постачання, а не складових комплекту окремо. Про це ми писали тут.

Про особливості визначення коду УКТ ЗЕД комплекту ми писали тут. За наведеними там правилами в розглядуваній ситуації в накладній, в податковій накладній зазначається найменування і код комплекту – електроавтомобіля. Тобто, окремо в накладній, в податковій накладній автотовари не зазначаються.

 

Як зазначити в договорі вартість автомобіля?

Предметом договору є продаж електромобіля певної марки, за яким покупець придбаває саме електромобіль певної марки. Тож і в договорі записують повне найменування такого електромобіля, а також його ціну. 

Поряд з цим в договорі слід зазначити, що в комплект поставки входять товари, наведені, приміром, в додатку. І в додатку до договору дається перелік і кількість таких товарів.

 

Чи потрібно донараховувати ПДВ з вартості автотоварів?

Так, потрібно.

Адже автотовари використані в операціях, звільнених від оподаткування. А це підстава для нарахування ПЗ з ПДВ за пп. «б» п. 198.5 ПКУ.

Якщо придбані товари, послуги, необоротні активи використовуються частково в таких операціях, потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ. Як правило, це різноманітні адмінвитрати (оренда, комунальні послуги тощо), які придбані з ПДВ. Про особливості такого нарахування можна почитати, приміром, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 092
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435