• Посилання скопійовано

Яку ставку ПДВ застосовувати при продажу комплекту медобладнання?

Підприємство згідно з договором продає комплект медобладнання (код УКТ ЗЕД 9018199000), ставка ПДВ для якого – 7%, згідно з пп. «в» пп. 193.1 ПКУ. Але для формування комплекту імпортувалися різні позиції за ставкою як 7%, так і 20%. Яку ставку ПДВ застосовувати при продажу – 7%, 20%? Чи ділити комплект на частини і для кожної застосовувати свою ставку?

Наприклад, тут зазначалося, що якщо підприємство постачає комплект товарів, то в накладній і в податковій накладній зазначається найменування комплекту і код УКТ ЗЕД комплекту, згідно з нормами договору постачання, а не складових комплекту окремо. Зрозуміло, що й інша інформація зазначається щодо комплекту, а не кожної складової – ціна, кількість, сума.

Про визначення коду УКТ ЗЕД для комплекту можна почитати тут.

Тож якщо комплект медобладнання відповідає всім умовам для пільги за пп. «в» пп. 193.1 ПКУ, при його постачанні застосовується одна ставка ПДВ, 7%, для постачання всього комплекту.

ПН виписується в загальному порядку, де одним рядком зазначається комплект медобладнання, із ставкою 7%. Повторимося, що назва комплекту зазначається згідно норм договору постачання.

Нагадаймо, що відповідно до пп. «в» пп. 193.1 ПКУ ставка ПДВ 7% застосовується по операціям з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів, які внесені до Державного реєстру медичної техніки та виробів медичного призначення або відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, що підтверджується документом про відповідність, та дозволені для надання на ринку та/або введення в експлуатацію і застосування в Україні.

Тобто, для застосування ставки 7% потрібно, щоб медичний виріб був внесений до Держреєстру, або мав документ про відповідність вимогам відповідних техрегламентів.

 

Чи потрібно нараховувати компенсуюче ПЗ з ПДВ щодо складових медобладнання, ПДВ за якими відображено за ставкою 20%? 

Ні, не потрібно. Адже компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ нараховується, якщо придбані товари використовуються:

  • в операціях, що не є об’єктом оподаткування;
  • у звільнених від оподаткування операціях;
  • в операціях, що здійснюються в межах балансу платника податку;
  • в операціях, що не є господарською діяльністю.

Тож тут немає такої операції, як постачання за іншою ставкою ПДВ. Імпортовані складові використовуються в оподатковуваних операціях, хоч і за іншою ставкою податку. Таким чином, компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 643
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431