• Посилання скопійовано

Отримання та передача благодійної допомоги: ПДВ та податок на прибуток

Юрособа-нерезидент планує безоплатно передати юрособі-резиденту України комп'ютери для подальшої безоплатної передачі їх благодійному фонду. Далі Фонд передасть комп'ютери дітям військовополонених. Які податкові наслідки з ПДВ і податку на прибуток юрособи-резидента при здійсненні цієї операції?

ПДВ

Якщо комп’ютери імпортуються і під час митного оформлення підприємство сплачує ПДВ, воно має право в загальному порядку відобразити податковий кредит. 

Про особливості "імпортного" ПДВ детально можна почитати тут>>

Але далі комп’ютери безоплатно передаватимуться благодійному фонду.

Відповідно до пп. 197.1.15 ПКУ, звільняються від оподаткування операції з надання благодійної допомоги, зокрема, безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства. 

Але щоб скористатися звільненням за цією нормою, потрібно виконати умови зазначеного підпункту. Зокрема, товари, які передаються як благодійна допомога, мають бути промарковані. Маркування проводиться шляхом нанесення напису "Благодійна допомога. Продаж заборонено" на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. 

Тож якщо ці вимоги з маркування будуть дотримані, на наш погляд, передача комп’ютерів благодійному фонду звільнятиметься від оподаткування.

Але якщо підприємство за переданими комп’ютерами відображало імпортний податковий кредит, воно повинне нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ. Поряд з цим воно має нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за ст. 199 ПКУ — на товари, послуги, які одночасно використовуються як в оподатковуваних, так і в звільнених операціях. Про особливості нарахування ПДВ за ст. 199 ПКУ можна почитати тут.

Якщо ж підприємство не дотримається вимог пп. 197.1.15 ПКУ, тобто, комп’ютери не будуть промарковані, при їх передачі благодійному фонду доведеться нарахувати ПДВ, як при безоплатній передачі товарів. 

Тобто, слід буде скласти дві ПН — першу на договірну ціну постачання (0 грн), де отримувачем є благодійний фонд, другу ПН на різницю між ціною придбання і ціною постачання. У разі нарахування ПЗ на імпортні товари ціною придбання для другої ПН буде митна вартість, з якої сплачено ПДВ – така позиція податківців, яку вони демонструють тут.

Про складання таких ПН можна почитати тут, тут. У цьому разі компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 і ст. 199 ПКУ не нараховується.

Також читайте тут>>

 

Бухгалтерський облік

В бухгалтерському обліку безоплатно отримані комп’ютери обліковуються як запаси за справедливою вартістю, з урахуванням витрат, передбачених п. 9 НП(С)БО 9 (п. 12 НП(С)БО 9):

  • Дт 286 Кт 484 — безоплатно отримані комп’ютери, за справедливою вартістю;
  • Дт 377 Кт 311 — сплачено мито та ПДВ на ЄКР митниці;
  • Дт 286 Кт 377 — збільшено вартість комп’ютерів на суму сплаченого мита;
  • Дт 641 Кт 377 — віднесено до складу податкового кредиту суму ПДВ.

Передача комп’ютерів благодійній організації:

  • Дт 949 Кт 286 — передані комп’ютери благодійній організації;
  • Дт 484 Кт 718 — визнано дохід від цільового фінансування;
  • Дт 949 Кт 641 — нараховано ПДВ.

 

Податок на прибуток

Доходи і витрати за операцією передачі комп’ютерів, відповідно, збільшать і зменшать фінрезультат до оподаткування, який є основою для розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство коригує на податкові різниці, тут застосовуватиметься різниця за пп. 140.5.9 ПКУ.

Відповідно до пп. 140.5.9 ПКУ фінрезультат до оподаткування збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об’єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об’єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону, та неприбуткових організацій, до яких застосовуються положення пп. 140.5.14 ПКУ), у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Оподатковуваний прибуток визначається за даними рядка 04 декларації з податку на прибуток за попередній звітний рік.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 070
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435