• Посилання скопійовано

Додаток 6 до декларації з ПДВ при переході на ЄП 2%

Підприємство було платником ПДВ. З 03.05.2022 р. перейшло на ЄП (2%). За період з 01.01.2022 по 02.05.2022 рр. мало як оподатковувані, так і неоподатковувані операції. У якому періоді (місяці) потрібно зробити Додаток 6 до декларації з ПДВ та розрахунки коригування до податкових накладних, отриманих за період з 01.01.2022 по 02.05.2022 рр.?

В якому періоді роблять перерахунок і складають додаток 6?

Відповідно до пп. 199.4 ПКУ, платник податку за підсумкамикалендарного року здійснює перерахунок часткивикористання товарів/послуг та необоротних активів в оподатковуваних операціях виходячи з фактичних обсягівпроведених протягом року оподатковуваних та неоподатковуваних операцій. У разі зняття з облікуплатника податку, у тому числі за рішенням суду, перерахунок частки здійснюється виходячи з фактичнихобсягів оподатковуваних та неоподатковуваних операцій, проведених з початку поточного року до дати зняття з обліку.

Такий перерахунок роблять у таблиці 2 додатку 6 до декларації з ПДВ.

Відповідно до п. 5 ч. 3 розд. V Порядку №21, результати перерахунку сум податкових зобов’язань відображаються у податковій декларації за останній звітний (податковий) період року. У разі анулювання реєстрації платникаподатку, у тому числі за рішенням суду, коригуваннявідображається платником податку в податковій деклараціїостаннього податкового періоду, коли відбулося такеанулювання.

Таким чином, згідно норм ПКУ перерахунок роблять і додаток 6 складають у двох ситуаціях:

1) у грудні кожного звітного податкового року, або

2) в останньому податковому періоді, коли відбулося анулювання платника ПДВ.

 

Коли робити перерахунок при переході на ЄП (2%)?

Відповідно до пп. 9.5 підр. 8 розд. ХХ ПКУ платники ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пп. 9 підр. 8 розд. ХХ ПКУ, звільняються від обов’язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місцепостачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їхреєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Далі в цьому пункті ПКУ сказано, що під призупиненням реєстрації платником ПДВ розуміється, що для платників ЄП третьої групи (2%) призупиняються права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період перебування на ЄП (2%).

Операції, здійснені платником ЄП (2%), вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Тобто, при переході на ЄП (2%) реєстрація платником ПДВ не анулюється, а призупиняється. Поряд з цим всі інші права та обов’язки на цей період призупиняються, в тому числі, серед іншого, необхідність робити перерахунок на кінець звітного року.

Це означає, що за формальними підставами для такого платника взагалі відсутні законні підстави робити перерахунок за пп. 199.4 ПКУ і складати додаток 6 до декларації з ПДВ.

Але податкова служба може мати іншу думку з цього питання. Причому консультації ДПС з цього питання нам невідомі. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 601
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431