• Посилання скопійовано

ПДВ та податок на прибуток при наданні обладнання (ОЗ) нерезиденту в оренду

Підприємство - платник податку на прибуток (з різницями) і ПДВ передаватиме нерезиденту в оренду обладнання, яке вивозитиметься у митному режимі тимчасового вивезення. Які податкові наслідки?

ПДВ

Це питання ми детально розглядали тут.

Зараз скажемо тезисно:

  • до операцій вивезення у митному режимі тимчасового вивезення застосовується умовне повне звільнення від оподаткування за умови дотримання вимог та обмежень, встановлених главою 19 Митного кодексу України. Така операція не відображається в декларації з ПДВ;
  • операція з надання в оренду нерезиденту не є об’єктом оподаткування ПДВ, тож на орендну плату ПДВ не нараховується. Такі операції відображаються в рядку 5 декларації з ПДВ та в таблиці 1 додатку 5 до декларації. Окрім того, внаслідок здійснення таких операцій розраховуються податкові пільги в таблиці 2 додатку 5 до декларації;
  • якщо обладнання придбано з ПДВ, то при передачі його в оренду потріно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ;
  • при поверненні з оренди відкоригувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Варто сказати, що такі податкові наслідки діятимуть як при наданні обладнання в оренду, так і наданні в користування за договором позички. Позичка за своєю правовою суттю — безоплатна оренда. 

 

Податок на прибуток

Доходи та витрати від орендної операції приймають участь у формуванні фінрезультату до оподаткування, який згідно з пп. 134.1.1 ПКУ є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток.

Поряд з цим в загальному порядку застосовуються "амортизаційні" податкові різниці, згідно з ст. 138 ПКУ.

Це стосується обладнання, переданого в користування як за договором оренди, так і позички (безоплатної оренди).

У разі передачі обладнання в позичку (безоплатну оренду) слід застосовувати податкове коригування за пп. 140.5.10 ПКУ — збільшувати фінрезультат до оподаткування на суму безоплатно наданих послуг. В розглядуваній ситуації це може бути собівартість наданих послуг, зокрема — розмір нарахованої амортизації.

Окрім того, може застосовуватися податкові різниці:

Детальніше про ці різниці можна прочитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243241
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024220