• Посилання скопійовано

Переплата з ПДВ згідно з ст. 209 ПКУ

Підприємство має переплату з ПДВ, що залишається у розпорядженні сільгосппідприємства згідно з ст. 209 ПКУ. Спецрежим анульовано 01.01.2017 р. Чи можливо наразі (у 2023 році) якимось чином перерахувати ці кошти на поточний рахунок підприємства, чи вже минули всі терміни?

Порядок акумулювання коштів на спецрахунках встановлювався Порядком №11.

Згідно з п. 4 цього Порядку сума ПДВ, що акумулюється на спеціальному рахунку, не підлягає вилученню до державного бюджету і використовується сільськогосподарським підприємством відповідно до пп. 209.2 ПКУ, а починаючи з 1 січня 2017 р. перераховується на поточний рахунок сільськогосподарського підприємства.

З наведеного випливають такі висновки:

1. залишки коштів на спецрахунку не підлягають вилученню до бюджету;

2. після 01.01.2017 р. залишки коштів повертаються на поточний рахунок сільгосппідприємства;

3. чинним законодавством не встановлено строк, протягом якого потрібно перерахувати кошти на поточний рахунок.

Таким чином, на наш погляд, якщо і дотепер спеціальний рахунок не закритий і там є кошти, їх залишок може бути повернуто на поточний рахунок підприємства.

Подібний висновок читаємо і в ІПК ДФСУ від 16.01.2019 р. №174/6/99-99-15-03-02-15/ІПК: "кошти, які на сьогодні обліковуються на спеціальному рахунку сільськогосподарського підприємства, мають бути перераховані на поточний рахунок такого підприємства".

Щоправда, Постанова, якою затверджено Порядок №11, втратила чинність згідно з Постановою КМУ від 03.04.2019 р. № 276, з 09.04.2019 р. Але, на наш погляд, це не може вплинути на висновок, який ми зробили вище, про можливість повернення таких коштів.

Але оскільки чіткої однозначної відповіді в чинному законодавстві з цього питання немає, може бути доречним отримати ІПК.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024925
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249025
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433