• Посилання скопійовано

Безоплатно отримані імпортні товари: як оприбуткувати?

Підприємство імпортувало зразки та запчастини, при цьому постачальник надає їх безоплатно. Підприємство сплачує тільки мито і ПДВ на митниці. Як оприбуткувати такий товар? Як нараховувати ПДВ при подальшому продажі такого товару?

Той факт, що зразки чи запчастини отримуються безоплатно, варто зазначити в договорі між резидентом-одержувачем та нерезидентом-постачальником, а саме, щодо умов платежів та у розділі щодо ціни слід зазначити безоплатність товарів, які підлягають ввезенню від постачальника-нерезидента. Підтвердженням імпорту таких товарів буде митна декларація.

 

Відображення в бухобліку

Облік безоплатно отриманих товарів в бухобліку одержувача залежить від напрямку їх використання. Наприклад, якщо такі зразки чи запчастини одержувач передбачає продавати, безоплатно роздавати покупцям для ознайомлення з товаром або для гарантійних замін, то такі зразки відповідають за своїми ознаками запасам (незважаючи на їх справедливу вартість та можливий термін використання).

Відповідно до  п. 12 П(С)БО 9 первісною вартістю запасів,  одержаних  підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 9 П(С)БО 9. З цього випливає, що:

  • комісія, створена на підприємстві за розпорядженням (наказом) керівника встановить справедливу вартість безоплатно отриманих товарів. Згідно із п. 4 П(С)БО 19,  справедлива  вартість – це сума, за якою можна продати актив за  звичайних  умов на певну дату. Отже, по суті, це ринкова ціна, яка склалася на момент переходу права власності на безоплатно отримані товари;
  • в розрахунок вартості запасів, отриманих безкоштовно внаслідок імпорту, також буде включатися і сума ввізного мита.

У бухгалтерському обліку безоплатно отримані імпортовані зразки будуть відображені так:

  • Дт 281 або 207  Кт 718 - безоплатно отримані зразки товарів чи запчастин за справедливою вартістю;
  • Дт 377 Кт 311 - сплачено мито та ПДВ на ЄКР митниці;
  • Дт 28 Кт 377 - збільшена вартість товарів на суму сплаченого мита;
  • Дт 641 Кт 377 - віднесено до складу податкового кредиту суму ПДВ.

 

Як формується ПК з ПДВ при розмитненні безоплатно отриманих зразків від нерезидента?

За пп. 187.8 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ у разі ввезення товарів на митну територію України є дата подання митної декларації для митного оформлення. Датою віднесення сум ПДВ за імпортними товарами до податкового кредиту є дата сплати ПДВ за податковими зобов'язаннями згідно з пп. 187.8 ПКУ (абз. 3 п. 198.2 ПКУ).

У разі ввезення товарів на митну територію України документом, що посвідчує право на віднесення сум ПДВ до податкового кредиту, вважається митна декларація, оформлена відповідно до вимог законодавства, яка підтверджує сплату ПДВ. Це встановлено п. 201.12 ПКУ.

Відповідно до пп. 190.1 ПКУ базою оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України, є договірна (контрактна) вартість, але не нижче митної вартості цих товарів, визначеної відповідно до розділу III Митного кодексу України, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті і включаються до ціни товарів. Отже, незважаючи на те, що договірна (контрактна) вартість отриманих зразків дорівнює нулю, для того, щоб їх ввезти на митну територію України, доведеться сплатити ПДВ та решту митних платежів з митної вартості товарів.

Податковий кредит підприємство визнає в періоді складання митної декларації (пп. 198.2 ПКУ), незважаючи на те, що товар було отримано безкоштовно.

Податковий кредит буде відображено у рядку 11.1 декларації з ПДВ за звітний період ввезення безоплатних імпортованих зразків. У колонці А слід відобразити митну вартість безоплатно отриманих товарів, на підставі якої було сплачено ПДВ, а у колонці Б рядку 11.1 – суму ПДВ, яку було сплачено при розмитненні безоплатно отриманого імпортного товару.

Додатково див. нашу новину тут та тут.

 

Як відобразити в обліку безоплатне розповсюдження або продаж товарів?

Якщо зразки будуть розповсюджуватися з рекламними або іншими цілями, то вартість зразків як рекламних матеріалів потрібно відобразити у складі витрат на рекламу або інших витрат (Дт 93 або 949 Кт 28).  Визнавати дохід від безоплатного розповсюдження рекламного товару не має підстав відповідно до норм п. 5 П(С)БО 15.

Розділом ІІІ ПКУ не встановлено окремих податкових різниць, які мали б місце при безоплатній роздачі товарів.

Якщо безоплатно отримані товари будуть продані за плату, немає жодних особливостей в обліку. Продаж відображається за загальними правилами – Дт 361 Кт 702 на продажну вартість товарів і Дт 902 Кт 281 на собівартість товарів. Собівартість товарів включає справедливу вартість товарів та митні платежі.

 

ПДВ при подальшому використанні безоплатно отриманих товарів

Право на «імпортний» податковий кредит, за п. 198.1-198.2 ПКУ виникає незалежно від того, як будуть використовуватися імпортні товари. А далі все залежить від напрямків використання отриманих товарів:

  • Якщо товари будуть продані за плату, ПДВ нараховується за загальними правилами з урахуванням мінімальної бази оподаткування,визначеної в абз. 2 п. 188.1 ПКУ. В даному випадку це буде ціна придбання, а вона буде нульова. Отже, при продажі безоплатно отриманих товарів ПДВ нараховується на фактичну ціну продажу товарів.
  • Якщо зразки або запчастини будуть використані у діяльності самого імпортера, в оподатковуваних операціях, приміром, для гарантійних замін і т.п., то такі запаси списуються до складу витрат за загальними правилами і ПДВ не нараховується.
  • Якщо це рекламні зразки, які надаються іншим особам безоплатно, то в цьому випадку нараховується зобов’язання з ПДВ з урахуванням мінімальної бази оподаткування відповідно до абз. другого п. 188.1 ПКУ.
  • У разі використання товарів у негосподарській діяльності, у діяльності, що не є об’єктом оподаткування ПДВ, або в неоподатковуваних ПДВ операціях, донараховується податкове зобов’язання з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Як скласти податкову накладну в цьому випадку, читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Особливості ПДВ в разі оплати фізособою за послуги, надані бюджетній установі
    Фізособа – працівник бюджетної установи оплатила зі свого особистого банківського рахунку на рахунок ТОВ (платник ПДВ) за послуги у сфері інформатизації за укладеним із даною установою та ТОВ договору про надання послуг. Як провести даний платіж в бухобліку? Як нарахувати ПДВ, якщо є виписаний рахунок і акт про надання послуг, а оплата надійшла не з бюджетного рахунку?
    12.04.202422
  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024571
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202462
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.20241421
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202443