• Посилання скопійовано

Послуги міжнародного перевезення та обробки контейнерів на території України: що з ПДВ?

Підприємство - резидент України, платник ПДВ, отримує на власний термінал на митній території України контейнери нерезидента. Надає нерезиденту послуги з міжнародного перевезення вантажів (накладна СМГС), а також вивантаження, перетарки, завантаження контейнерів та інші подібні послуги. Які ПДВ-особливості в цій ситуації?

Послуги міжнародного перевезення

Згідно з пп. «а» пп. 195.1.3 ПКУ постачання послуг із міжнародного перевезення вантажів обкладається ПДВ за ставкою 0% за умови, що таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Такими документами можуть бути (див. ст. 9 Закону №1955-IV):

  • у разі автомобільних перевезень - міжнародна автомобільна накладна (CMR);
  • у разі залізничних перевезень - накладна СМГС (накладна УМВС) тощо.

Пунктом 186.4 ПКУ визначено, що місцем постачання послуг (у тому числі і послуг з перевезення вантажів) є місце реєстрації постачальника.

Таким чином, якщо послуги з перевезення надаються перевізником (резидентом), то такі послуги підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах (незалежно від того, замовнику-резиденту чи замовнику - нерезиденту надаються такі послуги) (див. УПК № 610).

В розглядуваній ситуації послуги перевезення надає наше підприємство – резидент України. Тому послуги перевезення, які воно надає нерезиденту, оподатковуються ПДВ в загальному порядку.

Причому якщо такі послуги здійснюються за єдиним міжнародним перевізним документом, вони оподатковуються ПДВ за ставкою 0%.

В розглядуваній ситуації послуги перевезення оформлені накладною СМГС, яка відноситься до єдиного міжнародного перевізного документа при залізничних перевезеннях. Отже, оформлені такою накладною послуги оподатковуються ПДВ за ставкою 0%.

Якщо послуги не оформлені єдиним міжнародним перевізним документом, вони оподатковуються за ставкою 20%.

 

Послуги з обробки контейнерів

Відповідно до пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ, місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, а саме послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг.

Контейнери є рухомим майном. Їх вивантаження, завантаження, перетарка тощо здійснюються на митній території України. Тобто, фактичне постачання таких послуг здійснюється на митній території України.

Отже, і місце постачання таких послуг – митна територія України.

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Таким чином, послуги вивантаження, завантаження, перетарки контейнерів та інші подібні послуги оподатковуються в загальному порядку.

До таких послуг застосовується ставка ПДВ 20%.

 

Чи застосовується при нарахуванні ПЗ з ПДВ правило «першої події»?

За загальним правилом на послуги з місцем надання на території України нараховують податкові зобов'язання з ПДВ за ставкою 20 % (п. 187.1 ПКУ) на дату першої події, що настала раніше:

  • отримання оплати за послуги (надходження коштів на банківський рахунок) або
  • оформлення документа, що засвідчує постачання послуг.

Таким чином, в розглядуваній ситуації застосовується правило «першої події».

 

Чи потрібно мати оригінали актів виконаних робіт з підписом нерезидента?

Відповідно до ст. 6 Закону про ЗЕД, зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у простій письмовій або в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом. У разі експорту послуг (крім транспортних) зовнішньоекономічний договір (контракт) може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунка (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за надані послуги.

Таким чином, договір на міжнародні перевезення має обов’язково укладатися в простій письмовій чи електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України.

А от договір на послуги вивантаження, завантаження тощо може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунка (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за надані послуги.

Яким чином оформляти виконані послуги (як послуги перевезення, так і послуги обробки контейнерів тощо), має визначатися договором між сторонами. Якщо договір передбачає складання акту, що підписується сторонами, то підприємству виконавцю потрібно мати оригінал акту з підписом нерезидента.

Якщо договір не передбачає необхідність складання акту з підписуванням нерезидентом, то, відповідно, такого оригіналу акту не потрібно.

 

Як скласти податкову накладну?

Як ми з’ясували вище, ПЗ з ПДВ виникає за правилом «першої події». На цю дату і виписується ПН.

Отже, якщо отримання оплати є першою подією і вона отримана одним платежем, в якому враховані як послуги перевезення, так і послуги обробки контейнерів, на цю дату виписується одна ПН.

Якщо першою подією є складання акту наданих послуг, і одним актом оформлені як послуги перевезення, так і послуги обробки контейнерів, також складається одна ПН.

В такому разі зазначені послуги відображаються в розділі «Б» ПН різними рядками.

У верхній лівій частині такої ПН у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться позначка « і зазначається тип причини «02» (складена на постачання неплатнику податку) (п. 8 Порядку № 1307).

У графі «Отримувач (покупець)» зазначаємо «Неплатник», а в графі «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється. (п. 12 Порядку № 1307).

 

Якщо найменування послуг в інвойсі вказано іноземною мовою, то якою мовою зазначати послуги в ПН?

Це питання ми детально розглядали тут.

Там зазначено, що якщо в первинному документі назва товару, послуги зазначена іноземною мовою, то і в ПН слід наводити іноземною мовою.

 

Як відобразити в декларації?

У декларації з ПДВ послуги, які оподатковуються за ставкою 20%, відображають у рядку 1.1 «операції, що оподатковуються за основною ставкою».

Які оподатковуються за ставкою 0% - у рядку 3 «Інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024896
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248775
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432