• Посилання скопійовано

Послуги міжнародного перевезення та обробки контейнерів на території України: що з ПДВ?

Підприємство - резидент України, платник ПДВ, отримує на власний термінал на митній території України контейнери нерезидента. Надає нерезиденту послуги з міжнародного перевезення вантажів (накладна СМГС), а також вивантаження, перетарки, завантаження контейнерів та інші подібні послуги. Які ПДВ-особливості в цій ситуації?

Послуги міжнародного перевезення

Згідно з пп. «а» пп. 195.1.3 ПКУ постачання послуг із міжнародного перевезення вантажів обкладається ПДВ за ставкою 0% за умови, що таке перевезення здійснюється за єдиним міжнародним перевізним документом.

Такими документами можуть бути (див. ст. 9 Закону №1955-IV):

  • у разі автомобільних перевезень - міжнародна автомобільна накладна (CMR);
  • у разі залізничних перевезень - накладна СМГС (накладна УМВС) тощо.

Пунктом 186.4 ПКУ визначено, що місцем постачання послуг (у тому числі і послуг з перевезення вантажів) є місце реєстрації постачальника.

Таким чином, якщо послуги з перевезення надаються перевізником (резидентом), то такі послуги підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах (незалежно від того, замовнику-резиденту чи замовнику - нерезиденту надаються такі послуги) (див. УПК № 610).

В розглядуваній ситуації послуги перевезення надає наше підприємство – резидент України. Тому послуги перевезення, які воно надає нерезиденту, оподатковуються ПДВ в загальному порядку.

Причому якщо такі послуги здійснюються за єдиним міжнародним перевізним документом, вони оподатковуються ПДВ за ставкою 0%.

В розглядуваній ситуації послуги перевезення оформлені накладною СМГС, яка відноситься до єдиного міжнародного перевізного документа при залізничних перевезеннях. Отже, оформлені такою накладною послуги оподатковуються ПДВ за ставкою 0%.

Якщо послуги не оформлені єдиним міжнародним перевізним документом, вони оподатковуються за ставкою 20%.

 

Послуги з обробки контейнерів

Відповідно до пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ, місцем постачання послуг є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном, а саме послуг, що є допоміжними у транспортній діяльності: навантаження, розвантаження, перевантаження, складська обробка товарів та інші аналогічні види послуг.

Контейнери є рухомим майном. Їх вивантаження, завантаження, перетарка тощо здійснюються на митній території України. Тобто, фактичне постачання таких послуг здійснюється на митній території України.

Отже, і місце постачання таких послуг – митна територія України.

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ об’єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 ПКУ.

Таким чином, послуги вивантаження, завантаження, перетарки контейнерів та інші подібні послуги оподатковуються в загальному порядку.

До таких послуг застосовується ставка ПДВ 20%.

 

Чи застосовується при нарахуванні ПЗ з ПДВ правило «першої події»?

За загальним правилом на послуги з місцем надання на території України нараховують податкові зобов'язання з ПДВ за ставкою 20 % (п. 187.1 ПКУ) на дату першої події, що настала раніше:

  • отримання оплати за послуги (надходження коштів на банківський рахунок) або
  • оформлення документа, що засвідчує постачання послуг.

Таким чином, в розглядуваній ситуації застосовується правило «першої події».

 

Чи потрібно мати оригінали актів виконаних робіт з підписом нерезидента?

Відповідно до ст. 6 Закону про ЗЕД, зовнішньоекономічний договір (контракт) укладається суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності або його представником у простій письмовій або в електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом. У разі експорту послуг (крім транспортних) зовнішньоекономічний договір (контракт) може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунка (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за надані послуги.

Таким чином, договір на міжнародні перевезення має обов’язково укладатися в простій письмовій чи електронній формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України.

А от договір на послуги вивантаження, завантаження тощо може укладатися шляхом прийняття публічної пропозиції про угоду (оферти) або шляхом обміну електронними повідомленнями, або в інший спосіб, зокрема шляхом виставлення рахунка (інвойсу), у тому числі в електронному вигляді, за надані послуги.

Яким чином оформляти виконані послуги (як послуги перевезення, так і послуги обробки контейнерів тощо), має визначатися договором між сторонами. Якщо договір передбачає складання акту, що підписується сторонами, то підприємству виконавцю потрібно мати оригінал акту з підписом нерезидента.

Якщо договір не передбачає необхідність складання акту з підписуванням нерезидентом, то, відповідно, такого оригіналу акту не потрібно.

 

Як скласти податкову накладну?

Як ми з’ясували вище, ПЗ з ПДВ виникає за правилом «першої події». На цю дату і виписується ПН.

Отже, якщо отримання оплати є першою подією і вона отримана одним платежем, в якому враховані як послуги перевезення, так і послуги обробки контейнерів, на цю дату виписується одна ПН.

Якщо першою подією є складання акту наданих послуг, і одним актом оформлені як послуги перевезення, так і послуги обробки контейнерів, також складається одна ПН.

В такому разі зазначені послуги відображаються в розділі «Б» ПН різними рядками.

У верхній лівій частині такої ПН у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться позначка « і зазначається тип причини «02» (складена на постачання неплатнику податку) (п. 8 Порядку № 1307).

У графі «Отримувач (покупець)» зазначаємо «Неплатник», а в графі «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000», рядок «Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта» не заповнюється. (п. 12 Порядку № 1307).

 

Якщо найменування послуг в інвойсі вказано іноземною мовою, то якою мовою зазначати послуги в ПН?

Це питання ми детально розглядали тут.

Там зазначено, що якщо в первинному документі назва товару, послуги зазначена іноземною мовою, то і в ПН слід наводити іноземною мовою.

 

Як відобразити в декларації?

У декларації з ПДВ послуги, які оподатковуються за ставкою 20%, відображають у рядку 1.1 «операції, що оподатковуються за основною ставкою».

Які оподатковуються за ставкою 0% - у рядку 3 «Інші операції, що оподатковуються за нульовою ставкою».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202428
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 740
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432