• Посилання скопійовано

ПН за лютий – березень 2022 р. в декларації за травень 2022 р.

Платник ПДВ не відобразив ПК на підставі первинних документів в деклараціях за лютий – березень 2022 р. Після відновлення реєстрації ПН за ці місяці включено до декларації за травень 2022 р. Чи немає тут порушення?

На наш погляд, порушення немає.

Платник може відобразити ПН лютого та березня у декларації за травень 2022 р.

Аргументацію читаємо у відповіді податкової на питання в підкатегорії 101.13 ЗІР: «У податковій декларації якого звітного періоду може бути включена до податкового кредиту сума ПДВ, за операціями, які відбулись протягом лютого – травня 2022 року, якщо платник податку – покупець не сформував податковий кредит на підставі наявних первинних (розрахункових) документів та не подав звітність за ці періоди, а податкові накладні за такими операціями зареєстровані постачальником в ЄРПН до 15.07.2022 року?».

Податкова відповідає, що якщо платником податку не було сформовано ПК на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів за операціями, які відбулись протягом лютого – травня 2022 року та не були подані декларації за вказані звітні періоди, то сума ПДВ, відображена у ПН, складених за такими операціями та зареєстрованими постачальником в ЄРПН до 15.07.2022 року, може бути включена до складу ПК вказаних звітних періодів або наступних звітних періодів протягом 365 календарних днів з дати складання таких ПН з урахуванням зупинення термінів, визначених пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Тобто, якщо декларація з ПДВ за лютий 2022 р. не подавалася, то після відновлення реєстрації ПН, вже після реєстрації ПН за лютий можна подати декларацію за лютий 2022 р., в якій відобразити ПН за лютий, зареєстровану у травні, червні чи липні 2022 р.

Підстава для такого висновку – наступні норми ПКУ:

  • п. 32-2 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, за яким ПК за лютий – травень 2022 р. можна відображати на підставі первинних документів;
  • п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ – якщо платник може своєчасно виконувати податкові обов’язки, він повинен зареєструвати ПН до 15.07.2022 р.;
  • п. 69.1-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ – потрібно уточнити задекларований ПК на підставі первинних документів, з урахуванням зареєстрованих ПН;
  • п. 198.6 ПКУ, де сказано про можливість відображення ПК не тільки в періоді, в якому виписана ПН, а протягом наступних 365 календарних днів з дати складання ПН;
  • п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ – строк 365 днів подовжується на період дії воєнного часу.

Цю консультацію подеколи трактують таким чином, начебто податкова «дозволяє» включати зареєстровані ПН до складу ПК лютого – травня 2022 р. або наступних періодів протягом 365 календарних днів, плюс період воєнного стану, тільки в тому разі, якщо податкові декларації за ці періоди взагалі не подавалися. І начебто якщо декларації подавалися, то уточнити можна тільки декларацію того місяця, за який складена ПН.

На наш погляд, таке розуміння консультації податкової є помилковим.

Податкова відповідає на конкретне питання, де запитують про ситуації, коли декларації взагалі не подавалися. Оскільки податкова відповідає на конкретне питання, вона і дає конкретну відповідь, згадуючи про неподання декларації.

Якби податкову запитали про ситуацію, коли декларація подавалася, але ПК на підставі первинних документів не відображався, то ми б отримали таку саму відповідь.

Логіка відповіді досить проста.

В п. 198.6 ПКУ зазначено, що якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до ПК суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати складення ПН/РК.

Далі в цьому пункті сказано, що суми податку, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в ПН/РК до таких ПН, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до ПК за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові ПН/РК до таких ПН в ЄРПН, але не пізніше ніж через 365 календарних днів з дати складення ПН/РК до таких ПН.

Так от ПН за лютий – травень 2022 р., які зареєстровані до 15.07.22 р., є вчасно зареєстрованими. Якщо вони зареєстровані вчасно, то на підставі п. 198.6 ПКУ платник має право відобразити ПК, як вже зазначалося, в період починаючи з місяця, в якому виписана ПН, або в одному з наступних місяців протягом 365 календарних днів з дати складення ПН, плюс період воєнного стану.

Таким чином, платник мав право в розглядуваній ситуації відобразити ПН за лютий – березень 2022 р. в декларації за травень 2022 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202416
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202413
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20242831
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024211