• Посилання скопійовано

Чи можна скласти нову ПН при зміні номенклатури оплаченого товару?

По рахунках №1 на 10 грн, №2 на 20 грн були складені ПН на авансові платежі. При відвантаженні товару були складені накладні №1 на 15 грн та №2 на 15 грн з іншою номенклатурою. Чи можливо скласти РК до ПН на аванси з кодом 103 на повернення товару з одночасним складанням нових ПН на відвантаження за накладними №1 та №2?

Відповідно до п. 185.1 ПКУ об'єктом оподаткування є операції платників ПДВ з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України. Це означає, що для цілей оподаткування ПДВ розглядається кожна операція окремо.

Згідно з п. 187.1 ПКУ датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів/послуг (за кожною окремою операцією) вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше (так зване «правило першої події»):

а) дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню;

б) дата відвантаження товарів.

Тож для того, щоб визначитися, коли настають перша та друга події по одній і тій самій оподатковуваній операції, платник ПДВ самостійно визначає ці події та межі окремих операцій. Тут є два варіанти.

Перший варіант: вважати, що постачання іншої номенклатури товару є другою подією після отримання оплати за попередню номенклатуру, тобто продовженням операції з реалізації товару, яка почалася з отримання авансу. Якщо в рахунку на оплату було зазначено інший товар, ніж той, що був фактично відвантажений, постачальник вважає факт відвантаження товару другою подією, але з іншою номенклатурою.

В такому разі постачальник складає нульовий розрахунок коригування до податкової накладної на передплату з причиною коригування 104 «зміна номенклатури». Ця причина зазначається у випадку, якщо після отримання попередньої оплати змінюється номенклатура товарів/послуг. Коригування проводиться двома рядками: першим рядком обнуляється рядок податкової накладної, номенклатура товарів/послуг за яким змінюється, а другим — додається нова (змінена) товарна позиція (номенклатура). Перевага цього варіанту – нульовий РК, сума ПДВ не змінюється і такий РК постачальник реєструє самостійно.

Цей варіант не потребує додаткового документального оформлення, достатньо тільки РК з причиною коригування 104.

Другий варіант: вважати, що постачання іншого товару – це нова оподатковувана операція, не пов’язана з раніше отриманою оплатою, а ця раніше отримана передплата окремо зараховується в оплату такого іншого товару. Таке рішення про зарахування слід оформити документально, наприклад, оформити з покупцем додаткову угоду до договору (якщо укладався договір), або виставити покупцю новий рахунок на нову номенклатуру (якщо окремий договір не укладався). Потім обмінятися листами з покупцем про зарахування попередньої передплати в рахунок оплати відвантаженої іншої номенклатури.

Тоді з’являється підстава для розмежування операцій оплати одного товару і відвантаження іншого товару як двох різних операцій. В цьому випадку слід «обнулити» ПН на передплату – скласти РК з причиною коригування 103 «Повернення товару або авансових платежів», а потім скласти нову ПН на відвантаження іншого товару, яке буде першою подією для нової операції. Зарахування попередньої оплати в рахунок компенсації поставленого товару буде вже другою подією. Нова ПН складається на дату відвантаження нового товару, а РК – на дату прийняття рішення про зарахування передплати в рахунок поставки. Дата складання РК може збігатися з датою поставки іншого товару або бути пізніше (приміром, СГ міг і пізніше зарахувати передплату в рахунок компенсації нової поставки).

Оскільки тут буде РК на зменшення суми ПДВ, то постачальник повинен скласти та підписати РК, а потім переслати його покупцю, а покупець вже зареєструє такий РК в ЄРПН. Постачальник реєструє податкову накладну з новою номенклатурою в загальному порядку.

Нагадаємо, що на даний час ЄРПН не працює і реєстрація ПН і РК поки неможлива. Втім, Д. Гетманцев вже обіцяє відновити реєстрацію ПН та РК – див. тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024926
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249065
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434