• Посилання скопійовано

ПДВ при отриманні послуги доступу до сайту нерезидента

Підприємство - резидент України, платник ПДВ, придбав на певний період у нерезидента послуги доступу до каталогу на сайті нерезидента. Резидент як сам користується таким доступом, так і продає такий доступ іншим резидентам - платникам ПДВ. Що з оподаткуванням ПДВ?

Придбання послуг у нерезидента

Відповідно до пп. 14.1.56-5 ПКУелектронні послуги - послуги, які постачаються через мережу Інтернет, автоматизовано, за допомогою інформаційних технологій та переважно без втручання людини, у тому числі шляхом встановлення спеціального застосунку або додатка на смартфонах, планшетах, телевізійних приймачах чи інших цифрових пристроях. До таких послуг, зокрема, але не виключно, належать:

а) постачання електронних примірників, надання доступу до зображень, текстів та інформації, у тому числі, але не виключно, підписка на електронні газети, журнали, книги, надання доступу та/або завантаження фотографій, графічних зображень, відеоматеріалів;

б) надання доступу до баз даних, у тому числі користування пошуковими системами та службами каталогів у мережі Інтернет тощо.

В розглядуваній ситуації підприємство резидент отримує від нерезидента послуги доступу до каталогу на сайті нерезидента. Таким чином, з позиції ПКУ він отримує електронні послуги.

Відповідно до пп. 186.3-1 ПКУ, місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг.

Відповідно до пп. «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Отже, отримані резидентом від нерезидента послуги оподатковуються ПДВ в загальному порядку.

Резидент платник ПДВ повинен на суму отриманих послуг нарахувати ПЗ з ПДВ, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН. На дату складання ПН резидент має право відобразити ПК. Детальніше про ПДВ при отриманні послуг від нерезидента можна прочитати тут та тут.

 

Чи поширюється на цю операцію пільга, встановлена пп. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?

Відповідно до п. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ доступ до онлайн-сервісів з точки зору оподаткування розглядається як програмна продукція. А тому тимчасово, з 01.01.2013 до 01.01.2023 р. звільняється від оподаткування ПДВ.

Але про які саме онлайн-сервіси йде тут мова?

Ми детально аналізували це питання тут. Наприклад, там наводилися висновки ІПК ДФСУ від 28.02.2019 р. №794/ІПК/26-15-12-01-18:

  • у разі, якщо згідно з умовами цивільно-правового договору надається доступ до програмної продукції, у тому числі онлайн-сервісу (інтернет-сервісу, інтернет-платформи), та скориставшись таким доступом, платник отримує програмну продукцію (її копію) або право на використання програмної продукції, то для цілей оподаткування ПДВ операція з надання доступу до інтернет-сайтів та/або онлайн-сервісів (інтернет-платформи), розцінюється як операція з постачання програмної продукції або операція з надання права на використання програмної продукції, та не підлягає оподаткуванню ПДВ відповідно до п. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ;
  • у разі, якщо згідно з умовами цивільно-правового договору під наданням доступу до програмної продукції розуміється виключно надання права на пошук, обробку і отримання інформації та інші аналогічні дії, що здійснюються за допомогою такої програмної продукції, без фактичного постачання покупцю програмної продукції (її копії), то операція з надання такого доступу розцінюється як операція з надання послуг із пошуку, обробки, отримання інформації та інших аналогічних дій, яка підлягає оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20%.

На наш погляд, в розглядуваній ситуації резидент отримує доступ до інформації у вигляді каталогу на сайті. Він не отримує програмну продукцію. А відтак, пільга за пп. 26-1 підр. 2 розд. ХХ ПКУ на таку операцію не поширюється.

Але для уникнення непорозумінь з податковою може бути доцільним отримати для себе індивідуальну податкову консультацію.

 

Надання послуг іншим резидентам - платникам ПДВ

Як вже з’ясовано вище, пільги для такої послуги не передбачено. А відтак при наданні таких послуг іншим резидентам потрібно в загальному порядку нарахувати ПЗ з ПДВ за ставкою 20%, скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024837
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248465
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202430