• Посилання скопійовано

Зменшення ПК за бухдовідкою до ПН, отриманої до 01.07.2015 року

Як відобразити в звітності з ПДВ зменшення ПК за бухдовідкою до ПН, отриманої до 01.07.2015 року?

Перш за все зазначимо, що зменшення ПК на підставі довідки ані ПКУ, ані іншими нормативними документами не передбачено.

З іншої сторони, про можливість коригування на підставі довідки раніше консультувала податкова.

Наприклад, дивимося відповідь на питання в підкатегорії 101.24, ЗІР, яка втратила чинність з 01.03.2021 р. у зв’язку із внесенням змін до форми податкової декларації з ПДВ, до форми податкової накладної.

Питання: «Який порядок відображення в податковій декларації з ПДВ коригування податкового кредиту, сформованого при отриманні товарів/послуг, розрахунки з постачальником за які не проведено, при списанні кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності?».

Податкова відповідає так:

«Якщо платник податку при придбанні товарів/послуг на підставі отриманої податкової накладної сформував податковий кредит, але такі товари/послуги не були оплачені протягом терміну позовної давності, то в податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, платнику податку необхідно відкоригувати суму податкового кредиту.

При цьому коригування податкового кредиту у вказаному випадку здійснюється на підставі бухгалтерської довідки.

Коригування податкового кредиту у разі списання кредиторської заборгованості відображається у рядку 14 розділу ІІ податкової декларації з ПДВ (далі – декларація) з обов’язковим поданням додатка 1 до декларації (далі – додаток 1).

Згідно з формою додатка 1 коригування податкового кредиту відображаються у таблиці 2. При цьому:

  • в графі 2 – зазначається індивідуальний податковий номер постачальника;
  • в графі 3.1 – дата складення бухгалтерської довідки, наприклад: «04.2017»;
  • в графі 4 – обсяг постачання (без ПДВ);
  • у графі 5 – сума ПДВ нарахована за основною ставкою;
  • у графі 6 – сума ПДВ нарахована за ставкою 7%».

Повторимося, що ця консультація податкової стала нечинною з 01.03.2021 р. Натомість набула чинності інша, розміщена в підкатегорії 101.24, ЗІР.

Питання: «Як в податковому обліку з ПДВ покупця відображається операція зі списання кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності, за отриманими товарами/послугами, розрахунки за які не проведено з постачальниками – резидентами?».

Відповідь податкової така:

«Якщо платник податку при придбанні товарів/послуг у постачальника – резидента сформував податковий кредит на підставі податкової накладної, складеної після 01.07.2015 та зареєстрованої в ЄРП), але такі товари/послуги не були оплачені постачальнику протягом терміну позовної давності, то у податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, платнику податку – покупцю необхідно нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ з використанням механізму, визначеного пп. 198.5 ПКУ, та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну податкову накладну».

Тобто, замість складання довідки податкова консультує нараховувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ, складаючи відповідну ПН. Але таким чином вона пише робити, тільки якщо коригується ПН, складена після 01.07.2015 р. 

Що робити, якщо ПН складена до 01.07.2015 р., податкова в своїх консультаціях, розміщених у ЗІР, не пише.

Але є ІПК, де розглядається це питання.

Наприклад, в ІПК ДПСУ від 21.10.2021 р. №3945/ІПК/99-00-21-03-02-06 зазначається:

«…якщо платник податку при придбанні товарів/послуг на підставі отриманої податкової накладної, складеної до 01.07.2015, сформував податковий кредит, але такі товари/послуги не оплачені протягом 1095 днів, то у податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, платнику податку необхідно відкоригувати суму податкового кредиту, сформованого при отриманні неоплачених товарів /послуг. Зменшення податкового кредиту у вказаному випадку здійснюється на підставі бухгалтерської довідки».

Те саме читаємо в ІПК ДПСУ від 01.06.2021 р. №2175/ІПК/99-00-21-03-02-06. Окрім того, там ще пишуть, що «…коригування платником податкового кредиту на підставі бухгалтерської довідки на розмір реєстраційної суми не впливає».

Якщо погодитися з податковою і зробити коригування на підставі бухгалтерської довідки, хоча, повторимося, чинні нормативні документи такого способу коригування не передбачають, то в декларації з ПДВ суму коригування доречно показувати так, як писала податкова у скасованій консультації у "ЗІР" – в рядку 14.

Поряд з цим, суму коригування слід відобразити в таблиці 2.2 додатку 1:

  • в графі 2 – зазначається індивідуальний податковий номер постачальника;
  • в графі 3.1 – дата складення бухгалтерської довідки;
  • в графі 4 – обсяг постачання (без ПДВ);
  • у графі 5 – сума ПДВ нарахована за основною ставкою;
  • у графі 6 – сума ПДВ нарахована за ставкою 7%.

Поряд з цим, для уникнення непорозумінь з податковою може бути доцільним отримати з цього питання індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024896
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202428
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202427
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248775
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202432