• Посилання скопійовано

Перехідні операції у разі призупинення «вугільної» пільги з ПДВ

ФОП платник ПДВ користується пільгою при постачанні вугілля за п. 45 підр. 2 розд. ХХ ПКУ. З 01.01.2022 р. ця норма втрачає чинність. Які особливості перехідних операцій?

Відповідно до п. 45 підр. 2 розд. ХХ ПКУ:

  • Тимчасово, до 1 січня 2022 року, звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання на митній території України вугілля та/або продуктів його збагачення товарних позицій 2701, 2702, 2704 00 згідно з УКТ ЗЕД.
  • У разі застосування зазначеної пільги норми пункту 198.5 ПКУ не застосовуються в частині товарів/послуг, необоротних активів, суми податку на додану вартість з вартості яких були включені до податкового кредиту у звітних (податкових) періодах, що передували періоду початку застосування пільги.

Але якщо ФОП придбавав вугілля з ПДВ і відображав ПК в період дії пільги, він в загальному порядку нараховує компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ на вартість такого вугілля. Адже ненарахування ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ передбачено тільки стосовно вугілля, придбаного до початку застосування пільги.

Поряд з цим, при продажу вугілля після закінчення дії пільги, тобто, починаючи з 01.01.2022 р. (за умови, що дію пільги законодавці не продовжать), ПЗ з ПДВ нараховується в загальному порядку, за ставкою 20%.

Але якщо буде нараховуватися в загальному порядку ПЗ з ПДВ, то в принципі не буде потреби нараховувати компенсуюче ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ.

Тепер розглянемо конкретні перехідні операції.

 

 

1. ФОП до 01.01.2020 року придбав вугілля без ПДВ, а продає після цієї дати. Чи потрібно нараховувати ПДВ?

Так, потрібно нараховувати в загальному порядку ПДВ (за умови, що дію пільги законодавці не продовжать).

 

2. ФОП у грудні 2021 р. придбаває вугілля з ПДВ, яке не буде продано або буде продано тільки частково. Чи потрібно на всю суму придбання нараховувати компенсуючий ПДВ за п. 198.5 ПКУ?

В п. 198.5 ПКУ зазначено, що якщо товари, послуги, необоротні активи придбані з ПДВ і призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, звільнених від оподаткування, потрібно нарахувати компенсуюче ПЗ з ПДВ.

З наведеного випливає, що компенсуюче ПЗ з ПДВ може нараховуватися на дату придбання товарів чи на дату початку використання у звільнених операціях.

Причому далі в цьому пункті цей момент уточнюється наступним чином.

З метою застосування цього пункту податкові зобов’язання визначаються по товарах/послугах, необоротних активах:

  • придбаних для використання в неоподатковуваних операціях - на дату їх придбання;
  • придбаних для використання в оподатковуваних операціях, які починають використовуватися в неоподатковуваних операціях, - на дату початку їх фактичного використання, визначену в первинних документах, складених відповідно до Закону про бухоблік.

Тобто, якщо на момент придбання товарів вже відомо, що вони будуть використовуватися у звільнених операціях, компенсуюче ПЗ з ПДВ потрібно нараховувати на дату придбання таких товарів.

Якщо на момент придбання товарів планується їх використання в оподатковуваних операціях, але потім товари починають використовуватися у звільнених операціях, компенсуюче ПЗ з ПДВ нараховують на дату фактичного використання у звільнених операціях.

Але варто врахувати, що для нарахування компенсуючих ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ складається зведена ПН, не пізніше останнього дня звітного періоду.

Тому з урахуванням наведених вище норм ФОП може скласти зведену ПН в кінці грудня тільки на обсяг вугілля, проданого в грудні.

 

Чи можна суму ПДВ за податковою накладною на придбання вугілля в грудні 2021 р. включити до складу ПК в одному з наступних звітних місяців протягом 1095 днів?

Відповідно до п. 198.6 ПКУ у разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних/розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 1095 календарних днів з дати складення податкової накладної/розрахунку коригування.

Тому ФОП може суму ПДВ за податковою накладною на придбання вугілля в грудні 2021 р. включити до складу ПК в одному з наступних звітних місяців протягом 1095 днів.

Але це ніяким чином не вплине на необхідність нарахувати компенсуючі ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ. Адже з цієї норми випливає, що нарахувати потрібно тоді, коли виникло право на ПК, незалежно від того, скористався платник ПДВ цим правом чи ні.

 

Перехід з неоподаткованих операцій до оподаткованих якось повинен відображатись в податковій декларації з ПДВ?

Чинним законодавством це не передбачено.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435