• Посилання скопійовано

Виправлення помилки при складанні ПН на звільнену операцію

Підприємство помилково складало та реєструвало в ЄРПН ПН на неплатників з ПДВ 20% на операцію, яка підлягає звільненню від оподаткування ПДВ. Як виправити?

Чи можна виправити помилку, склавши ПН на операцію, яка звільнена від оподаткування та після її реєстрації зробити РК з типом причини "20" та кодом коригування 301 у графі 2.1?

Відповідно до п. 24 Порядку №1307РК з типом причини "20" складається, якщо в ЄРПН зареєстровано дві однакові ПН на одну й ту ж операцію.

В даній ситуації ПН не однакові. Одна на повну ставку ПДВ - 20%, а друга - на звільнену від оподаткування операцію. Тому скласти РК з типом причини "20" в даній ситуації не можна.

 

Як виправити?

Відповідь на це питання читаємо в консультації, розміщеній у підкатегорії 101.15, ЗІР: «Чи має можливість платник податку відкоригувати помилково нараховані суми ПДВ на операції з постачання товарів (послуг), якщо такі операції повинні оподатковуватися за ставкою 0%, або звільнені від оподаткування ПДВ чи не є об’єктом оподаткування ПДВ?».

Податкова відповідає, що у разі, якщо платник податку нараховував ПДВ при поставці товарів (послуг), які відповідно до ПКУ звільнені від оподаткування ПДВ, та відображав в податковому обліку зазначені операції як оподатковувані, а суми утриманого податку вносив до бюджету, то суми ПДВ, нараховані за такою операцією, підлягають коригуванню виключно за умови повернення покупцям сплаченого ними податку під час придбання таких товарів (послуг).
Постачальник має право зменшити суму ПЗ лише після реєстрації в ЄРПН РК до ПН.

На дату повернення покупцю сум податку (чи дату зарахуванню суми ПДВ в рахунок оплати іншого товару, послуги – див. п. 6, п. 9 Інформаційного листа ДФСУ від 16.04.2020 р. № 10), сплачених таким покупцем при придбанні товарів (послуг), що звільнені від оподаткування ПДВ, постачальник товарів (послуг) складає РК до раніше складеної ПН, в якому коригує всю суму операції зі знаком «-», та одночасно складає нову ПН на операцію, що звільнена від оподаткування ПДВ (про яку далі).

Причому варто зазначити, що якщо з якихось причин повернення суми ПДВ чи зарахування її в рахунок сплати інших товарів, послуг не здійснюється, то й підстав для коригування ПДВ немає (див. п. 6 Інформаційного листа ДФСУ від 16.04.2020 р. № 10).

Але ми виходимо з того, що підприємство або повертає суму ПДВ покупцям, або зараховує як передоплату за наступну порцію того ж  товару, за який здійснена передоплата.

Оскільки метою складання РК є необхідність обнулити дані ПН, в такому РК зазначається код причини «103» (див. п. 8 Інформаційного листа ДФСУ від 16.04.2020 р. № 10). Такий РК в декларації з ПДВ не відображається, тому що він фактично складений до помилкової ПН (див. п. 11 Інформаційного листа ДФСУ від 16.04.2020 р. № 10).

Нова, правильна ПН на операцію, що звільнена від оподаткування ПДВ складається по суті заднім числом, тобто, датою, на яку вона повинна була виписуватися (див. п. 10 Інформаційного листа ДФСУ від 16.04.2020 р. № 10). Далі здійснюється її реєстрація. Фактично реєстрація буде з порушенням строків.

Далі потрібно уточнити показники декларації з ПДВ, подавши уточнюючий розрахунок за період, за який ПН виписана. Уточнення стосовно здійснення звільнених від оподаткування операцій відображаються в рядку 5 і підрядку 5.1 уточнюючого розрахунку. Поряд з цим, подається уточнюючий додаток Д5 із заповненою таблицею 2, де розраховують ПДВ-пільги.

Поряд з цим, на суму помилкової ПН потрібно зменшити показники в рядку 1.1 уточнюючого розрахунку з ПДВ (див. п. 11 Інформаційного листа ДФСУ від 16.04.2020 р. № 10).

Тобто, показники помилкової ПН, за якою нараховане ПДВ за ставкою 20%, потрібно прибрати з декларації.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202434
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202460
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427