• Посилання скопійовано

Як виправити код товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній?

Як оформити РК до ПН, у якій було неправильно вказано код товару згідно з УКТ ЗЕД?

ПН з помилкою у коді товару згідно з УКТ ЗЕД не дає змоги повною мірою ідентифікувати здійснену операцію. Тому вона не може бути підставою для віднесення сум ПДВ, зазначених у ній, до податкового кредиту.

Помилки у реквізитах, визначених пп. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов’язань, не можуть бути причиною неприйняття податкових накладних у електронному вигляді (пп. 201.10 ПКУ).

Якщо при складанні податкових накладних допущені помилки у коді товару з УКТ ЗЕД, така помилка може бути виправлена шляхом складання постачальником розрахунку коригування до такої податкової накладної на дату виявлення помилки та реєстрації розрахунку коригування в ЄРПН. 

Для виправлення коду УКТ ЗЕД застосовується код причини коригування 104 «Зміна номенклатури» - див. тут

У першому рядку табличної частини (розділ Б) розрахунку коригування зі знаком  «–» зазначаються показники того рядка податкової накладної, опис (номенклатура) товарів/послуг за яким змінюється (такий рядок «обнуляється»). Показники рядка, що коригується, повністю повторюються, в тому числі і неправильний код УКТ ЗЕД.

У графі 1.2 цього рядка в обов’язковому порядку вказується порядковий номер (№ за порядком) того рядка податкової накладної, що коригується.  У графі 2.1 зазначається код причини коригування 104. 

У графі 2.2  зазначається група коригування. Для кожного рядка ПН, що виправляється, буде одна група коригування. Зокрема, якщо виправляється один рядок, то група коригування буде дорівнювати одиниці.

Показники опису (номенклатури) товарів/послуг, які постачаються на заміну тих, що були вказані у раніше складеній податковій накладній, зазначаються у розрахунку коригування новими рядками як одна або кілька нових (змінених) товарних позицій (номенклатури). У даному випадку буде змінено лише код товару згідно з УКТ ЗЕД (графа 3.1 податкової накладної та графа 4.1 РК), тому потрібно буде додати один або кілька нових рядків з вірним кодом. Кілька рядків буде в тому випадку, якщо замість одного неправильного коду потрібно буде додати декілька правильних. Якщо просто замінюється один код УКТ ЗЕД на інший, в РК буде два рядки – неправильний на мінус і правильний на плюс.

Додавання однієї або кількох нових (змінених) товарних позицій (номенклатури) в розрахунку коригування до такої податкової накладної здійснюється в окремих рядках розрахунку коригування, в яких зазначаються відповідні показники за товарами/послугами, що додаються (нові товарні позиції).

При цьому у графі 1.2 кожного з нових рядків табличної частини (розділ Б) розрахунку коригування таким новим товарним позиціям присвоюються нові чергові порядкові номери рядків, яких не було в податковій накладній, що коригується; у графі 2.1 зазначається код причини коригування 104, а у графі 2.2 – група коригування, зазначена у графі 2.2 рядка 1.

В аналогічному порядку заповнюється і розрахунок коригування у разі виправлення помилки в описі (номенклатурі) товарів/послуг.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202426
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 731
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432