• Посилання скопійовано

Продаж нерухомості: зазначати код УКТ ЗЕД чи ДКПП?

Підприємство на орендованій земельній ділянці збудувало нежитлову будівлю, яку після завершення будівництва планується продати. Який код застосовувати у ПН: УКТ ЗЕД чи ДКПП? Чи можливо через помилку у ПН блокування її реєстрації?

На сьогодні при складанні податкової накладної запроваджено заповнення коду товару згідно з УКТ ЗЕД (для підакцизних та імпортних товарів – 10 знаків, для інших товарів – не менше 4 знаків), а для послуг - коду послуги згідно з ДКПП.

Отже, коди УКТ ЗЕД вказуються у тому випадку, якщо відбувається постачання саме товару (при цьому товаром може бути і, наприклад, будівля), яке оформлюється видатковими накладними або актами приймання-передачі, а коди згідно з ДКПП застосовуються у разі надання саме послуг, що оформлюється актом наданих послуг (виконаних робіт) або інших документів пов’язаних з виконанням робіт, в тому числі і будівельних.

Згідно із пп. 14.1.244 ПКУ, товари - матеріальні та нематеріальні активи, у тому числі земельні ділянки, земельні частки (паї), а також цінні папери та деривативи, що використовуються у будь-яких операціях, крім операцій з їх випуску (емісії) та погашення.

Постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп.14.1.191 ПКУ).

Разом з цим, постачання послуг - будь-яка операція, що не є постачанням товарів, чи інша операція з передачі права на об'єкти права інтелектуальної власності та інші нематеріальні активи чи надання інших майнових прав стосовно таких об'єктів права інтелектуальної власності, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (пп. 14.1.185 ПКУ).

Хоча податківці в ІПК від 22.06.2017 р. №788/6/99-99-15-03-02-15/ІПК чітко не сказали, який же код УКТ ЗЕД зазначати в графі 3.1 розділу Б податкової накладної, але послалися на Довідник умовних кодів товарів, які відсутні в УКТ ЗЕД, який розміщено на офіційному веб-порталі ДПС.

А ось у цьому роз’ясненні вони вже висловилися більш конкретно и вказали, що оскільки УКТ ЗЕД не містить кодів таких товарів як майнові права на квартири, майнові права на паркувальні місця, майнові права на нежитлові приміщення, то для їх відображення в податкових накладних підприємство повинно  скористатись умовними кодами товарів, які згідно з пп. 2 п. 16 Порядку № 1307 оприлюднено на сайті ДФС.

Зокрема, умовними кодами товарів, що відсутні в УКТ ЗЕД передбачено код 00114 «нежитлова будівля». Назва приміщення у графі 2 розділу Б  податкової накладної зазначається так, як вона зазначена у договорі купівлі-продажу такого приміщення.

Таким чином, враховуючи те, що підприємство здійснює саме постачання такої нерухомості (а не надає послуги з її спорудження), то вважаємо, що у податковій накладній має зазначатись саме умовний код УКТ ЗЕД (в даному випадку 00114), а не код ДКПП, як у випадку, якщо б підприємство надавало саме послуги з будівництва, а не продаж готового об’єкту.

 

Блокування ПН

У разі, якщо операція платника податку не підпадає під ознаки безумовної реєстрації, які наведено у п. 3 Постанови №1165, то реєстрацію ПН може бути зупинено, зокрема, на підставі критерію ризиковості операції, що наведено п. 1 Додатку 3 До Постанови №1165 (товар/послуги, що зазначені у ПН перевищують «залишок» придбання таких товарі або послуг).

У разі призупинення реєстрації такої ПН підприємство постачальник має подати до податкової відповідні підтверджуючі документи, згідно з якими можна зробити висновок, що товар, який підлягає постачанню, було виготовлено постачальником власними силами та які підтверджують реальність операції з подальшого постачання такої нерухомості.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243781
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024248