• Посилання скопійовано

Послуги нерезиденту за межами та на території України: як виписати ПН?

Підприємство надає послуги нерезиденту з ремонту і техобслуговування обладнання як на території України так і за її межами. Як відображаються в податковому та бухгалтерському обліку такі послуги? Як виписувати ПН?

Згідно з пп. «б» пп. 185.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ.

Зокрема, як передбачено пп. «г» пп. 186.2.1 ПКУ, місцем постачання з метою оподаткування ПДВ послуг із виконання ремонтних робіт, а також інших робіт і послуг, що пов'язані з рухомим майном є місце фактичного постачання послуг, пов'язаних з рухомим майном. Тобто з цього можна зробити висновок, що у разі, якщо послуги ремонту надаються щодо рухомого майна, то місцем їх постачання з метою оподаткування ПДВ є місце їх фактичного надання.

Якщо місце постачання знаходиться за межами України, то така операція не є об’єктом оподаткування ПДВ і податкова накладна в такому випадку не складається. Однак сума такої операції має бути відображена у рядку 5 Декларації та відповідно у таблиці 1 Додатку 6 до Декларації.

Якщо ж місце постачання визначене на території України, а отримувачем послуг є нерезидент, то податкова накладна складається як на постачання послуг звичайному неплатнику ПДВ (у графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а у рядку «Індивідуальний податковий номер покупця» відображається умовний Індивідуальний податковий номер «100000000000»). Тобто його нерезидентський статус при виписці ПН ролі не грає, оскільки для ПДВ обліку він лише неплатник ПДВ. У Декларації відповідно сума таких операцій та нарахована сума ПЗ з ПДВ відображається у рядку 1.1 та у таблиці 1 Розділу І Додатку 5 у рядку «Інші в розрізі умовних ІПН: 100000000000».

При цьому зауважимо, що у підприємства при наданні послуг на території України виникають саме зобов’язання з ПДВ без права на податковий кредит – тобто це є звичайними оподатковуваними ПДВ операціями.

Дата виникнення ПЗ з ПДВ у експедитора визначається за загальними правилами на дату першої події (або отримання передоплати або фактичного надання послуг за актом виконаних робіт). Разом з цим, якщо вартість послуг визначається в іноземній валюті, то ПЗ з ПДВ нараховуються виходячи з курсу НБУ на дату виникнення таких ПЗ з ПДВ.

За п. 5 П(С)БО 15, дохід визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства),  за умови, що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Таким чином, надані нерезиденту послуги як за межами, так і на території України в обліку відображається записом: Дт 362 Кт 703. У разі надання послуг місце постачання яких визначено на території України договірна вартість має включати нараховану суму ПДВ, а отже, в обліку додатково відображається запис вирахування ПДВ із складу доходу: Дт 703 Кт 641.

Крім того, якщо розрахунок здійснюється у валюті, то в залежності від черговості оплат/надання послуг у підприємства внаслідок коливання курсу можуть виникати курсові різниці:

  • додатні відображаються на субрахунку 714 «Дохід від операційної курсової різниці»;
  • від’ємні відображаються на субрахунку 945 «Втрати від операційної курсової різниці».

 

Податок на прибуток

Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МФСЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Тому, якщо підприємство фінрезультат не коригує, то надані нерезиденту послуги впливають на фінрезультат лише за наведеними вище правилами обліку. А ось високодохідним платникам податку варто звернути увагу, що Законом №466 пп. 140.5 ПКУ доповнено новим пп. 140.5.5 - 1. За ним фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму 30% вартості робіт та послуг (крім операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ), реалізованих на користь:

  • нерезидентів, зареєстрованих у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого КМУ відповідно до пп. 39.2.1.2 ПКУ;
  • нерезидентів, організаційно-правова форма яких включена до переліку, затвердженого КМУ відповідно до пп. «ґ» пп. 39.2.1.1 ПКУ, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи.

Однак, зазначені вимоги не застосовуються платником податку, якщо операція не є контрольованою та сума таких доходів підтверджується платником податку за цінами, визначеними за принципом «витягнутої руки» відповідно до процедури, встановленої ст. 39 ПКУ, але без подання звіту.

Також про облік і оподаткування наданих нерезиденту послуг ми писали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024917
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248955
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433