• Посилання скопійовано

Послуги доручення: що з ПДВ?

Повірений укладає договори з третіми особами від імені довірителя. При цьому гроші, товар, послуги через повіреного не проходять. Раз на місць повірений складає акт наданих послуг та реєструє ПН на суму акту. Довіритель оплачує послуги протягом 6 місяців рівними частинами. Які ПДВ-наслідки сторін (обидві платники ПДВ)?

Загальне правило для визначення дати ПЗ та ПК

ПЗ у постачальника послуг виникає на дату першої події (див. п. 187.1 ПКУ):

  • отримання коштів чи
  • оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку.

На цю дату першої події постачальник зобов’язаний скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН (п. 201.1 ПКУ).

ПК у отримувача послуг виникає на дату першої події (див. п. 198.2 ПКУ):

  • списання коштів чи
  • отримання послуг.

Причому підставою для відображення отримувачем послуг ПК є ПН, складена та зареєстрована в ЄПРН постачальником (п. 201.10 ПКУ).

Таким чином, якщо повірений раз на місяць складає акт з наданих послуг, складає ПН та реєструє її в ЄРПН, то на підставі такої ПН повірений відображає в повній сумі ПЗ, а довіритель має право відобразити в повній сумі ПК.

Подальша оплата такого акту рівними частинами протягом 6 місяців не впливає на податковий облік ПДВ у повіреного і довірителя.

 

Спеціальне правило для визначення дати ПЗ та ПК

Якщо послуги оплачуватимуться бюджетними коштами, то ПЗ у повіреного виникатиме на дату отримання оплати, а не на дату першої події (див. п. 187.7 ПКУ). У цьому разі право на ПК у довірителя платника ПДВ виникатиме на дату сплати коштів, за умови складання повіреним ПН і реєстрації її в ЄРПН, а не на дату першої події (детальніше - тут).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 638
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202430
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431