• Посилання скопійовано

Податкові наслідки з надання майна у безоплатну позичку

Юрособа - платник ПДВ передає в безоплатне строкове користування ОЗ та МНМА комунальному підприємству - платнику ПДВ. Чи виникає ПЗ в орендодавця? Чи можна вважати базою для ПДВ місячну суму амортизації ОЗ? Що з нарахованою амортизацією переданих в безоплатне строкове користування ОЗ?

Наслідки з ПДВ

Відповідно до абз. 2 пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін.

У даному випадку надання майна в корстування умовно можна вважати самостійно виготовленою послугою (зверніть увагу: це припущення ми робимо лише з метою оподаткування, оскільки з точки зору цивільного законодавства надання майна в оренду чи позичку послугою не є).

Більш докладно про це – у нашій новині.

Тому, на нашу думку, мінімальна база оподаткування ПДВ в даному випадку має визначатись на рівні звичайної ціни оренди аналогічного майна – тобто податкові зобов’язання виникають на звичайну ціну оренди такого майна.

Місячна сума амортизації не є такою звичайною ціною, оскільки вона не відображає ринкову вартість оренди аналогічного майна.

У разі безоплатного надання майна у користування платник податку має скласти дві ПН:

  • одну на отримувача за нульовою ціною;
  • другу (зведену) – на суму перевищення ціни придбання (звичайної ціни) над нульовою (договірною) вартістю. Поради податківців щодо складання такої ПН читайте тут.

 

Щодо витрат на суму амортизації майна, наданого у безоплатну позичку

Для платників податку на прибуток, які не коригують  фінрезультат, жодних наслідків немає – витрати на амортизацію таких ОЗ визнаються ним у загальному порядку і зменшують фінрезультат. В даному випадку, оскільки ОЗ не використовуються в госпдіяльності надавача і не приносять йому доходу, таку амортизацію доцільно списувати на субрахунку 949.

Для платників, які коригують фінрезультат, настають такі наслідки: при передачі основних засобів у безоплатне строкове користування платник податку втрачає право нараховувати амортизацію основних засобів відповідно до положень п. 138.3 ПКУ, на яку зменшується фінансовий результат до оподаткування відповідно до п. 138.2 ПКУ. Оскільки операція з надання ОЗ в безоплатне користування не призводить до збільшення доходів, такі ОЗ на час надання їх в користування вважаються невиробничими.

Також читайте тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    Сьогодні 10:10211
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202433
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202459
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427