• Посилання скопійовано

Місце постачання послуг з розробки проектної документації з метою оподаткування ПДВ

Резидент надає послуги нерезиденту з розробки проектної документації для санітарно-технічних систем в об’ємі: водопостачання, каналізація, опалення, вентиляція, кондиціонування для об'єкта нерухомості, що розташований за межами території України. Як визначається місце надання таких послуг з метою оподаткування ПДВ?

Згідно з пп. «в» пп. 186.2.2 ПКУ місцем надання інших послуг, які пов’язані з нерухомим майном, за його місцезнаходженням, у тому числі що будується, є фактичне місцезнаходження нерухомого майна (у тому числі, що будується).

Разом з цим, відповідно до пп. «в» пп. 186.3 ПКУ, місцем постачання інжинірингових та інженерних послуг є місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

І лише у тому випадку, якщо надаються послуги, що не зазначені у пп. 186.2 та 186.3 ПКУ, – їх місце постачання визначається за місцем реєстрації постачальника.

Як зазначено у пп. 14.1.85 ПКУ, інжиніринг – це надання послуг (виконання робіт) із складення технічних завдань, проектних пропозицій, проведення наукових досліджень і техніко-економічних обстежень, виконання інженерно-розвідувальних робіт з будівництва об'єктів, розроблення технічної документації, проектування та конструкторського опрацювання об'єктів техніки і технології, надання консультації та авторського нагляду під час монтажних та пусконалагоджувальних робіт, а також надання консультацій, пов'язаних із такими послугами (роботами).

У Законі про архітектурну діяльність надано більш ширше визначення, за яким інжинірингова діяльність у сфері будівництва (інжиніринг) - діяльність з надання послуг інженерного та технічного характеру, до яких належать проведення попередніх техніко-економічних обґрунтувань і досліджень, експертизи проекту, розробка програм фінансування будівництва, організація виготовлення проектної документації, проведення конкурсів і торгів, укладання договорів підряду, координація діяльності всіх учасників будівництва, а також здійснення технічного нагляду за будівництвом об'єкта архітектури та консультації економічного, фінансового або іншого характеру.

Крім того, згідно з КВЕД-2010, клас 71.12 «Діяльність у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах» включає розроблення проектів систем кондиціонування, охолодження, інженерні розробки щодо контролю санітарного стану та забруднення навколишнього середовища, боротьби із шумом тощо.

При цьому податківці у ІПК від 25.07.2019 р. №3457/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зауважували, що характер та суть послуг, постачання яких передбачається, визначається, як правило, у договорі на постачання відповідних послуг, а факт їх постачання фіксується у відповідному документі (акт виконаних робіт, наданих послуг).

Таким чином, вважаємо, що розробка проектної документації для санітарно-технічних систем в об’ємі:

  • водопостачання;
  • каналізація;
  • опалення;
  • вентиляція;
  • кондиціонування для об'єкта нерухомості відноситься до інжинірингових послуг, місце постачання яких з метою оподаткування ПДВ визначається за межами території України.

А отже, такі послуги не є об’єктом оподаткування ПДВ. В такому випадку в акті наданих послуг зазначається «без ПДВ».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 594
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431