• Посилання скопійовано

Витрати, понесені працівником у закордонному відрядженні: чи відображаються у декларації з ПДВ?

ТОВ надає транспортні послуги з перевезення вантажів за кордон. В процесі господарської діяльності за кордоном водії (за готівку) або підприємство за валюту оплачує придбання послуг (платні дороги) або матеріали (ПММ і запчастини). Чи відображаються дані операції в декларації з ПДВ? Якщо відображаються, то як cаме?

Щодо придбання ПММ та запчаснин

Що стосується ПДВ, то щодо придбаного ПММ матиме місце так званий імпорт без ввезення, а отже, податкові зобов’язання у зв’язку із його придбанням та використанням за кордоном не виникнуть.

Що стосується запчастин, то скоріш за все відряджений працівник їх купує для ремонту авто. Якщо мова про окреме придбання запчастин, то імпорту як такого не буде, адже якщо запчастина встановлена на автомобіль, вона окремо не декларується (див. ст. 221 МКУ).

Якщо придбаються запчастини у складі придбання послуг із ремонту авто (тобто оформлення документів як надання послуг із ремонту, при наданні яких були використані відповідні матеріали), то згідно з пп. «г» пп. 186.2.1 ПКУ місцем постачання в цьому випадку буде місце фактичного постачання послуг з виконання ремонтних робіт. Тобто ремонтні роботи з рухомим майном за межами України не є об’єктом обкладення ПДВ. А отже, й такі послуги оминають ПДВ.

Якщо ж все-таки ввозиться на територію Україну товар у вигляду запчастини, то відповідно до підкатегорії 101.24 ресурсу «ЗІР», враховуючи, що при ввезенні на митну територію України товарів, митна вартість яких не перевищує еквівалент 150 євро, ПДВ не сплачувався, то підстав для відображення в розд. II «Податковий кредит» декларації обсягів придбання таких товарів не має.

Якщо ж вартість більша, то відповідно підприємство має подавати митну декларацію, й тут будуть загальні правила щодо сплати ПДВ при імпорті.

 

Щодо придбання послуг

Працівник у відряджені з точки зору цивільного законодавства є повіреним підприємства, який від імені підприємства і за його рахунок придбає послуги. А це означає, що відповідальним за нарахування ПДВ за послугами, отриманими від нерезидента, є підприємство, що відрядило працівника. Тому слід за отриманими послугами визначити місце їх надання.

Загалом місце надання послуг визначається за ст. 186 ПКУ. І більша частина витрат, які виникають під час закордонного відрядження, за пп. 186.4 ПКУ і пп. 185.1 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДВ, оскільки місце їх надання вважається за кордоном. Це стосується послуг з перевезення, проживання та решти послуг, крім зазначених у пп. 186.2-186.3 ПКУ. Якщо ж йдеться про послуги, зазначені в пп. 186.2-186.3 ПКУ, і місце їх надання визначено як митна територія України (наприклад, юридичні або консультаційні послуги вважаються наданими в країні, в якій зареєстровано замовника), у підприємства в звітному періоді складання авансового звіту виникає обов’язок визнати ПЗ і право на ПК з ПДВ (відповідно до пп. 190.2, ст. 208 ПКУ).

Що стосується послуг, вказаних у питанні, то, вважаємо, що послуги із платних доріг та, зокрема, автомобільних стоянок і паркувальних майданчиків, є, допоміжними послугами у транспортній діяльності, названі в пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ. Адже згідно з КВЕД-2010 клас 52.21 «Допоміжне обслуговування наземного транспорту» включає, зокрема: функціонування доріг, мостів, тунелів, паркувальних майданчиків, платних автостоянок або гаражів, стоянок для велосипедів, зберігання житлових автофургонів і причепів у зимовий період.

Таким чином, згідно з пп. «а» пп. 186.2.1 ПКУ в питанні обкладення ПДВ потрібно орієнтуватися на місце їх фактичного постачання, тобто за межами України. Відповідно такі послуги взагалі оминають ПДВ-облік та ПДВ-декларацію, об’єкта для нарахування ПДВ не виникає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435