• Посилання скопійовано

Що робити з ПН, за якими несвоєчасно зареєстровані РК?

Підприємство несвоєчасно зареєструвало РК до ПН внаслідок зміни ціни, номенклатури товару. Чи означає це, що потрібно через уточнюючий розрахунок до декларації з ПДВ прибрати показники ПК за початковими ПН і відобразити ПК за ними в декларації того місяця, коли зареєстрували РК?

Ні, так робити не можна. Через уточнюючий розрахунок виправляють помилку. 

Наприклад, покупець отримав ПН, яка мала бути зареєстрована продавцем в червні і відображена в декларації за червень, але помилково ця ПН зареєстрована продавцем у липні. Відповідно до норм пп. 198.6 ПКУ, ПК за такою ПН має бути відображено в декларації того періоду, коли відбулася реєстрація ПН, тобто, в декларації за липень. 

Отже, маємо реальну помилку, яку варто виправити через уточнюючий розрахунок – прибрати ПК з декларації червня і відобразити ПК в декларації липня.

Але в ситуації, яку ми розглядаємо, ПН відображена правильно. Тому «прибирати» ПК за такою правильною ПН з відповідної декларації немає підстав.

Щодо періоду складання РК в разі зміни ціни, номенклатури.

РК має складатися на дату доплати чи повернення коштів або на дату поставки товарів. Тобто на дату конкретного руху коштів чи товарів/послуг. Прямо в ПКУ про це не сказано, але випливає з правила визначення дати виникнення податкових зобов’язань згідно з пп. 187.1 ПКУ – на дату отримання коштів чи дату відвантаження товарів, оформлення документа, що засвідчує факт постачання послуг.

Такої ж думки дотримується і податкова. Наприклад, подібна відповідь наведена на питання, розміщене в підкатегорії 101.15, ЗІР: «Якою датою складається розрахунок коригування до податкової накладної у випадку, коли відбувається наступний за постачанням перегляд цін: на дату здійснення перерахунку ціни чи на дату доплати/повернення коштів?».

Дещо інша ситуація з коригуванням розглянута у відповіді на питання в підкатегорії 101.15, ЗІР: «Яким чином заповнюється розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, складеної на дату отримання попередньої оплати, у разі якщо в подальшому при зміні умов договору передбачається як зменшення ціни товарів/послуг при їх незмінній кількості так і постачання товарів/послуг, які не зазначались в такій податковій накладній, за умови, що загальна сума обсягів постачання та сума ПДВ не змінюються?».

Податкова відповіла, що якщо на дату отримання попередньої оплати постачальником - платником ПДВ була складена податкова накладна, а в подальшому при зміні умов договору передбачається як зменшення ціни товарів/послуг при їх незмінній кількості, так і постачання товарів/послуг, які не зазначались в такій податковій накладній, за умови, що загальна сума обсягів постачання та сума ПДВ не змінюються, постачальник на дату відвантаження товарів/надання послуг повинен:

1) cкласти розрахунок коригування до податкової накладної, в якому кожному рядку податкової накладної, що коригується, відповідає два рядки розрахунку коригування: у першому з них «обнуляється» рядок податкової накладної, ціна за яким змінюється; у другому – зазначається новий (доданий) номер рядка, в якому зазначаються правильні показники. 

В усіх рядках розрахунку коригування, пов’язаних з коригуванням одного рядка податкової накладної (рядок, в якому зі знаком «–» зазначено відповідні показники податкової накладної, що коригується, та нового(их) рядка(ків) з виправленими показниками, що його замінює(ють), у графі 2.1 зазначається однаковий код причини коригування 101 (Зміна ціни). Одночасно усім таким рядкам присвоюється один номер групи коригування;

2) cкласти нову податкову накладну на операцію з постачання товарів/послуг, які не зазначались в податковій накладній на аванс.

В будь-якому разі, якщо такі РК та ПН будуть зареєстровані несвоєчасно, покупець матиме право відобразити їх в декларації того податкового періоду, коли вони були зареєстровані, згідно з нормами пп. 198.6 ПКУ. При цьому прибирати через уточнюючий розрахунок до декларації початкову ПН і відображати її в декларації того періоду, коли відбулася реєстрація РК, немає підстав.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 691
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432