• Посилання скопійовано

Розподіл вхідного ПДВ на декілька видів звільнених операцій

Платник ПДВ надає послуги за ставкою 20% та звільнені (п.197.11 ПКУ, п.26 прим. підр. 2 р. ХХ ПКУ). Як розрахувати Vприд.з ПДВ 20% по кожному виду операцій, якщо по послугах звільнених за п.197.11 ПКУ собівартість формувалась з серпня 2019, в т.ч. за рахунок послуг з ПДВ, а по послугах звільнених п.26 прим. підр. 2 р. ХХ ПКУ собівартість формувалась з січня 2020, в т.ч. за рахунок послуг з ПДВ?

Розрахунок показника V прид. з ПДВ20 % слід здійснювати в розрізі кожного місяця окремо.

Відповідно до п. 3 розділу V-1 Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість від від 28 січня 2016 року N 21, V прид. з ПДВ20 % - обсяги операцій з придбання товарів/послуг, необоротних активів без урахування податку на додану вартість, нарахованого (сплаченого) під час придбання таких товарів/послуг, необоротних активів, що оподатковуються за основною ставкою, які використані в операціях, звільнених від оподаткування податком на додану вартість (розділ V ПКУ, підрозділ 2 розділу XX ПКУ, міжнародні договори (угоди)), та на такі операції платником податку нараховано податкові зобов'язання відповідно до п.  198.5 та п.  199.1 ПКУ.

Обсяги придбання товарів (послуг) у неплатників ПДВ (без ПДВ), які використовуються в операціях, звільнених від ПДВ, не враховуються.

Як це застосувати в даному випадку?

Зокрема, з серпня по грудень 2019 року придбані товари/послуги з ПДВ розподілялись лише на два види операцій – оподатковувані та звільнені відповідно до п. 197.11 ПКУ. Підприємство самостійно робить такий розподіл залежно від того, як саме придбані товари/послуги фактично використовувались:

-    Повністю в оподатковуваних операціях – по таких придбаннях донарахування податкових зобов’язань відповідно до п.  198.5 та п.  199.1 ПКУ не здійснюється, адже вони повністю використані в оподатковуваних операціях;

-    Повністю у звільнених операціях за п. 197.11 ПКУ - по таких придбаннях здійснюється донарахування податкових зобов’язань відповідно до п.  198.5 у розмірі 100% вартості придбання;

-    Частково в оподатковуваних операціях, а частково у звільнених за п. 197.11 ПКУ  – по таких придбаннях слід визначати частку використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях відповідно до ст. 199 ПКУ та складати зведені податкові накладні відповідно до п. 11 Порядку № 1307.

З січня 2020 року потрібно робити аналогічний розподіл, але вже на три види операцій: оподатковувані операції, звільнені за п. 197.11 ПКУ та за п. 26 прим. підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ.

Головна проблема полягає у правильному розподілі вхідного ПДВ по тих придбаннях, які стосуються обох видів звільнених операцій одночасно. Для цього потрібно чітко визначити, які придбання стосуються всіх трьох видів операцій.  Якщо такі придбання є, то з січня 2020 року зміниться частка використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях, яка визначається згідно з п. 199.3 ПКУ. Згідно цієї частки, визначеної за січень 2020 року,  і потрібно буде нараховувати податкові зобов’язання відповідно до п. 199.1 ПКУ протягом 2020 року, а в грудні 2020 року здійснити фактичний перерахунок відповідно до п. 199.4 ПКУ.

На підставі інформації про нараховані зобов’язання з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ та ст. 199 ПКУ і буде визначатися величина V прид. з ПДВ20 %.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 691
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432