• Посилання скопійовано

Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?

Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?

Якщо кошти, що отримані Спілкою від споживчих товариств, не є оплатою за послуги Спілки таким товариствам, то вони повинні розглядатись як членські внески. Мета сплати таких внесків – забезпечення статутної діяльності Спілки і вони не ідентифікуються як плата за якісь конкретні послуги Спілки товариствам. В обліку Спілки такі кошти розглядаються як цільове фінансування.

При розрахунку загальної суми від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з ПКУ, для визначення необхідності обов’язкової реєстрації платником ПДВ потрібно враховувати значення термінів «постачання товарів» та «постачання послуг».

З приводу членських внесків та ПДВ податківці висловлювалися ще у 2012 році і пізніше, при цьому їхня думка залишається сталою: 

  • членські внески від підприємств - учасників корпорації, які отримує корпорація у вигляді грошових коштів, не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ. Це пояснюється тим, що такі внески не є оплатою операцій з постачання товарів чи послуг (лист ДПСУ від 13.02.2013 р. №2231/6/23-50.01-14);
  • оскільки кошти, сплачені громадській організації у вигляді членських внесків, не є оплатою поставлених товарів/послуг, то при їх отриманні у сумі, що перевищує 300 тис. грн (зараз це 1 млн грн), громадська організація не підлягає обов’язковій реєстрації платником ПДВ -  див. тут;
  • внески, що надходять у вигляді грошових коштів на банківський рахунок об'єднання від власників приміщень на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності об'єднання не є оплатою операцій з постачання товарів чи послуг. Відповідно такі внески не підпадають під об'єкт оподаткування ПДВ – див. тут

Відповідно до пп. 181.1 ПКУ  з метою обов’язкової реєстрації платником ПДВ враховуються операції з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ згідно з розділом V ПКУ. До цього обсягу включаються:

  • оподатковувані операції за ставками 20%, 14%, 7%, 0% відповідно до розділів V та ХХ ПКУ;
  • операції,  звільнені від оподаткування ПДВ відповідно до розділів V та ХХ ПКУ.

Операції, які не є об’єктом оподаткування ПДВ, не враховуються з метою визначення обсягу операцій для обов’язкової реєстрації платником ПДВ.

В цьому випадку кошти, сплачені Спілці  у вигляді «внутрішньогосподарських відрахувань», які по суті є членськими внесками учасників Спілки, не є оплатою поставлених товарів/послуг. Тому при їх отриманні в сумі, що перевищує 1 млн грн,  Спілка не зобов’язана реєструватися платником ПДВ.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    Сьогодні 15:342
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202411
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202412
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202462
  • На яку дату виникає ПЗ з ПДВ при виконанні робіт?
    Підприємство уклало договір на виконання робіт з обробітку землі з 08.04.2024 по 01.12.2024 р. Роботи виконуються поетапно протягом всього договору. Але згідно з договором акт виконаних робіт на всі етапи складається один раз після виконання всіх робіт. На яку дату слід нараховувати ПЗ з ПДВ?
    13.05.2024483