• Посилання скопійовано

Як заповнювати графу «Отримувач» у ПН, яка складається на філію?

Підприємство – постачальник уклало договір на постачання продукції з філією підприємства – покупця. Оплачувати продукцію буде головне підприємство, а отримувати її – філія. У договорі зазначено, що податкова накладна складається на філію. Чи це правильно?

Відповідно до п. 1 Порядку №1307податкову накладну складає особа, яка зареєстрована як платник податку у контролюючому органі та якій присвоєно індивідуальний податковий номер платника ПДВ. Такою особою є головне підприємство, а філія не може бути зареєстрованою платником ПДВ. 

Якщо не зареєстровані платниками ПДВ філії та інші структурні підрозділи платника ПДВ  самостійно здійснюють постачання товарів/послуг та проводять розрахунки з постачальниками/споживачами, то головне підприємство – зареєстрований платник ПДВ, до складу якого входять такі структурні підрозділи, може делегувати філії або структурному підрозділу право складання податкових накладних. Для цього головне підприємство повинно кожній філії та кожному структурному підрозділу присвоїти окремий цифровий номер, про що воно має письмово повідомити контролюючий орган за місцем його реєстрації як платника ПДВ.

І навпаки, у разі постачання товарів/послуг філії (структурному підрозділу) головного підприємства - платника ПДВ при складанні податкової накладної у графі "Отримувач (покупець)" спочатку зазначається найменування головного підприємства, зареєстрованого як платник ПДВ, та через кому - найменування такої філії (структурного підрозділу), яка (який) фактично є від імені головного підприємства (покупця) стороною договору. 

Якщо головне підприємство не делегує право складання податкових накладних своїм філіям, то воно само складає податкові накладні за всі свої філії, а також є отримувачем у податкових накладних, що складають постачальники такого підприємства.

Судячи з умов запитання, головне підприємство делегувало філії право складання та отримування податкових накладних. Відповідно, постачальнику слід складати податкову накладну так, як ми зазначили вище: у графі "Отримувач (покупець)" спочатку зазначається найменування головного підприємства, зареєстрованого як платник ПДВ, та через кому - найменування філії, яка  фактично є від імені головного підприємства (покупця) стороною договору. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202417
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202415
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243211
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202419
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024217