• Посилання скопійовано

Надання послуг нерезиденту з офшорним статусом: особливості оподаткування

Підприємство – резидент України надало послуги на території України нерезиденту з офшорним статусом. Які особливості оподаткування такої операції ПДВ та податком на прибуток?

ПДВ

Офшорний статус нерезидента – замовника послуг не впливає на оподаткування ПДВ операції з  надання послуг такому нерезиденту.

За загальним правилом, послуги з місцем їх надання на території України є оподатковуваною операцією, тому на вартість таких послуг нараховуються податкові зобов’язання з ПДВ за ставкою 20% (пп. 187.1 ПКУ) на дату першої події, що настала раніше:

  • отримання оплати за послуги (тобто надходження валюти на банківський рахунок) або
  • оформлення документа, що засвідчує постачання послуг. Як правило, це акт надання послуг.

Щодо отримання валютної передплати позиція податківців викладена у листі від 19.02.2018 р. № 670/6/99-99-15-03-02-15/ІПК та листі від 28.04.2017 р. № 26 /ІПК/16-31-12-01-34..

Також в ІПК від 16.11.2018 р. № 4856/6/99-99-15-03-02-15/ІПК податківці пишуть, що датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ при отриманні попередньої (авансової) оплати в іноземній валюті за надані нерезиденту послуги на митній території України є дата надходження коштів на поточний рахунок: в національній валюті, яка надійшла від обов’язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України, та в іноземній валюті, перерахованій у гривні за офіційним курсом Нацбанку на дату надходження її на такий рахунок. Зауважимо, що оскільки обов’язковий продаж валюти вже скасовано, то дату виникнення податкових зобов’язань визначаємо за датою надходження іноземної валюти на поточний рахунок.

При цьому, також за загальним правилом, база оподаткування операцій з постачання послуг не може бути нижче ціни придбання таких послуг, а база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених послуг не може бути нижче звичайних цін (абз. 2 пп. 188.1 ПКУ).

 

Податкова накладна

У верхній лівій частині ПН у графі «Не підлягає наданню отримувачу (покупцю) з причини» робиться позначка «X» і зазначається тип причини «02» — «Складена на постачання неплатнику податку» (п. 8 Порядку № 1307). У графі «Отримувач (покупець)» зазначається «Неплатник», а в графі «Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)» проставляється умовний ІПН «100000000000» (п. 12 Порядку №1307).

Послуги, що надані нерезиденту, відображаються у декларації з ПДВ у загальному рядку 1.1 «операції, що оподатковуються за основною ставкою» та розшифровуються у рядку «100000000000» таблиці 1 додатка Д5.

 

Податок на прибуток

Якщо виконавець послуг – резидент належить до «малодохідників», тобто має річний дохід до 20 млн грн, він визначає суму оподатковуваного прибутку на підставі даних бухобліку без коригування бухгалтерського фінрезультату на різниці, передбачені розділом ІІІ ПКУ, крім збитків минулих років (пп. 140.4.2 ПКУ). У цьому випадку офшорний статус нерезидента – замовника послуг не впливає на формування фінрезультату з метою оподаткування.

Якщо виконавець послуг – резидент має річний дохід більше 20 млн грн, то він визначає суму оподатковуваного прибутку на підставі даних бухобліку з урахуванням коригувань бухгалтерського фінрезультату на всі різниці, передбачені розділом ІІІ ПКУ.

 

Контрольовані операції

Якщо операція з надання послуг  нерезиденту з офшорним статусом підпадає під критерії контрольованих операцій, то до неї застосовуються положення пп. 140.5.1 ПКУ - фінрезультат податкового (звітного) періоду збільшується на суму перевищення ціни, визначеної за принципом "витягнутої руки", над договірною (контрактною) вартістю реалізованих послуг при здійсненні контрольованих операцій у випадках, визначених ст. 39 ПКУ. Норми цього підпункту застосовуються за результатами податкового (звітного) року.

Нагадаємо, що відповідно до пп. 39.2.1.1 ПКУ  контрольованими операціями є господарські операції платника податків, що можуть впливати на об’єкт оподаткування податком на прибуток підприємств платника податків, зокрема:

  • господарські операції, що здійснюються з пов’язаними особами - нерезидентами, в тому числі у випадках, визначених пп. 39.2.1.5 ПКУ;
  • господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, зареєстрованими у державах (на територіях), включених до переліку держав (територій), затвердженого постановою Кабміну № 1045, або які є резидентами цих держав;
  • господарські операції, що здійснюються з нерезидентами, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юридичні особи. Перелік організаційно-правових форм таких нерезидентів в розрізі держав (територій) затверджено постановою Кабміну № 480.

Також є кількісні критерії визначення операцій контрольованими (пп. 39.2.1.7 ПКУ): господарські операції, передбачені пп. 39.2.1.1 ПКУ визнаються контрольованими, якщо одночасно виконуються такі умови:

  • річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 150 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;
  • обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухобліку, перевищує 10 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Якщо операція з надання послуг нерезиденту з офшорним статусом підпадає під вищезазначені критерії, то до такої операції слід застосовувати норми ст. 39 ПКУ та пп. 140.5.1 ПКУ.  Більше матеріалів про трансфертне ціноутворення читайте тут.

Якщо операція не підпадає під вищезазначені критерії, то така операція вважається неконтрольованою. Для неконтрольованих операцій з надання послуг нерезидентам, в тому числі з офшорним статусом, нормами розділу ІІІ ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування, тобто дохід від надання послуг такому нерезиденту обліковується та оподатковується за загальними правилами у складі фінрезультату, отриманого за звітний період.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024180
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202432
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9171
  • Чи звільняється від оподаткування ПДВ операція з продажу дистриб’ютором товару дилеру в рамках проєкту МТД?
    Організація ESP – єдиний дистриб’ютор товарів і має дилерів. Дилер отримує кошти, які звільнені від ПДВ у рамках міжнародно-технічних договорів. Організація ESP буде продавати дилеру свій товар. Чи є ця операція звільнена від ПДВ?
    27.02.202433