• Посилання скопійовано

Прощення боргу: коли можна не нараховувати ПЗ з ПДВ?

Підприємство (платник ПДВ) отримало товар, за який постачальник простив заборгованість, а тепер товар є безоплатно отриманим. Чи потрібно покупцю нараховувати ПЗ з ПДВ у періоді прощення боргу?

Вимога щодо нарахування ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ застосовується лише у разі здійснення зазначених у цьому пункті операцій з товарами (послугами), які було придбано (або виготовлено) з ПДВ.

При цьому, податківці неодноразово (наприклад, тут та тут) зазначали, що ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ нараховуються лише у випадку, якщо у платника податку були підстави для формування податкового кредиту при придбанні товарів, послуг та виходячи із суми ПДВ, вказаної у податковій накладній.

Отже, у випадку, коли постачальником податкова накладна на відвантаження продукції не була зареєстрована, та відбувається прощення заборгованості за такий товар, то нараховувати ПЗ з ПДВ покупцю у періоді прощення боргу не потрібно.

Водночас, варто зазначити, що згідно з пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.

База оподаткування операцій з постачання товарів (послуг) не може бути нижче ціни придбання таких товарів (послуг).

До складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів (послуг). До складу договірної (контрактної) вартості не включаються суми неустойки (штрафів та/або пені), три проценти річних та інфляційні, що отримані платником податку внаслідок невиконання або неналежного виконання договірних зобов’язань.

Якщо заборгованість покупця була прощена до здійснення операції з постачання йому таких товарів, то постачальник фактично здійснює дарування товару, оскільки фактично договірна вартість в цьому випадку дорівнює 0. Відповідно на покупця він складає ПН лише на нульову ціну, а другу ПН він складає як на перевищення бази оподаткування ПДВ над договірною ціною. Як було зазначено вище, якщо покупець ПН не отримує, то і необхідності визнання ПЗ з ПДВ також не виникає.

А ось, якщо постачальник на дату здійснення операції з поставки товару склав на покупця податкову накладну, а після такої операції простив заборгованість покупця за такі товари, то тут вже податківці вимагають нарахування ПЗ з ПДВ покупцем.

Зокрема, тут роз’яснювали, що у разі, якщо при придбанні товарів/послуг покупець сформував податковий кредит (як було зазначено вище, значення має не сам факт включення суми ПДВ до ПК у декларації, а виникнення права на це після реєстрації ПН) на підставі податкової накладної, складеної після 01.07.2015 р. та зареєстрованої в ЄРПН, але оплата за такі товари/послуги не здійснюватиметься, тобто вони фактично отримані покупцем на безоплатній основі, то у податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, платнику податку — покупцю необхідно нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ за правилами пп. 198.5 ПКУ.

Проте підхід податківців є спірним. Так, з одного боку, у пп. 198.5 ПКУ наведено виключний перелік підстав для нарахування ПЗ з ПДВ, і такої причини як безоплатне отримання товарів не зазначено. Окрім цього не зрозуміло, як в такому випадку зазначати код типу причини у податковій накладній, адже Порядком №1307 не визначено як складати ПН в такому випадку.

Однак, з іншої сторони, у випадку прощення боргу виникає ситуація, коли договірна вартість зменшується до нуля. Тому логіка у такій вимозі податківців все ж таки присутня.

Отже, у разі, якщо прощення боргу відбулося після операції з постачання товарів і постачальником було складено та зареєстровано на покупця ПН, то останній у періоді прощення кредиторської заборгованості, згідно з роз’ясненням податківців, зобов’язаний нарахувати ПЗ з ПДВ за пп. 198.5 ПКУ.

Сторнувати раніше нарахований ПК з ПДВ не потрібно (функцію «сторнування» виконують нараховані ПЗ).

Оскільки форма ПН не передбачає відповідного типу причини ненадання ПН покупцю, то вважаємо, що платник податку в такому випадку може застосовувати, наприклад, тип причини «13», що відповідає нарахування ПЗ з ПДВ як на негосподарське використання таких товарів.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024925
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249015
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202433