• Посилання скопійовано

Зареєстрували ПН не на того покупця: чи треба уточнювати декларацію з ПДВ?

У січні 2019 року зареєстрували ПН на не того покупця. Коригування зробили в квітні (зареєстрували також в квітні). На правильного покупця ПН зареєстрували із запізненням (у травні 2019 р.). Чи потрібно уточнювати декларацію з ПДВ за січень 2019 року, додаючи при цьому правильну ПН?

За абз. "6" пп. 192.1 ПКУ складання розрахунку коригування до податкової накладної передбачено у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, у т. ч. не пов'язаних зі зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

У разі виправлення помилок, допущених при складанні ПН, не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг, відповідно до ст. 192 ПКУ постачальник (продавець) товарів/послуг складає РК за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Водночас, слід зазначити, що помилки в реквізитах, визначених пп. 201.1 ПКУ (крім коду товару згідно з УКТ ЗЕД), які не заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст (товар/послугу, що постачаються), період, сторони та суму податкових зобов'язань, не можуть бути причиною неприйняття ПН у електронному вигляді (пп. 201.10 ПКУ).

Помилки, допущені платником податку у ПН чи РК, зареєстрованих в ЄРПН, можуть бути виправлені виключно шляхом складання та реєстрації в ЄРПН відповідного розрахунку коригування (ІПК ДФС від 15.01.2019 р. № 144/6/99-99-15-03-02-15/ІПК).

Отже, РК складається на повну суму ПН (сторнується та повністю знімається, оскільки ліміт "пішов" не на того контрагента) із зазначенням коду "103". Реєструє такий РК неналежний отримувач помилкової ПН.

Виходячи з того, що постачальником вже включено помилкову ПН до декларації з ПДВ за січень, то правильну ПН (на належного отримувача) необхідно відобразити шляхом подання уточнюючого розрахунку за січень з додаванням рядка до додатку 5.

Відповідно "виправлений" РК слід включити до декларації з ПДВ за квітень, щоб не було перевищення за лімітом.

Виправлення помилок, допущених у розшифровках, які потребують уточнень показників у складі податкової декларації з ПДВ за будь-який наступний період, проводиться шляхом подання уточнюючого розрахунку, до якого додається уточнююча розшифровка у розрізі контрагентів.

При цьому вартісні показники як розшифровки, так і Уточнюючого розрахунку відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком.

ДФС у роз’ясненні ("ЗІР", категорія 101.24) повідомляє, що виправлення помилок у записах за контрагентами у додатку 5 до податкової декларації з ПДВ "Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів (Д5)" проводиться способом коригування.

Так, для виправлення запису неправильно вказаного індивідуального податкового номеру контрагента (покупця або постачальника) в уточнюючій розшифровці:

  • вказується правильний запис за операціями з контрагентом за звітний (податковий) період, за який виправляються помилки повністю (включаючи вартісні показники);
  • підсумковий рядок "Усього за звітний період" не заповнюється.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024311
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202441
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202471
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202435
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202428