• Посилання скопійовано

Неправильний ІПН та тип причини в ПН: чим це загрожує?

Підприємство у вересні 2018 р. надало послуги нерезиденту на території України. Датою акту було виписано та зареєстровано ПН з типом причини «07» та ІПН 300000000000. У декларації з ПДВ ІПН було зазначено правильно (100000000000). Як виправити таку помилку? На які наслідки очікувати?

Чим це загрожує?

Згідно з п. 44.1 ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податку зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування або податкових зобов’язань, зокрема, на підставі первинних документів.

Податкова накладна, що складена з типом причини «07» та ІПН покупця 300000000000 складається при експорті товарів на підставі митної декларації.

При цьому, у разі складання ПН на постачання послуг нерезиденту, місце постачання яких визначено на території України, згідно з п. 8 та 12 Порядку №1307 зазначається тип причини «02» та умовний ІПН 100000000000.

Таким чином, оскільки податкова накладна не відповідає первинним документам, така податкова накладна є помилковою. Водночас відсутність зареєстрованої правильної ПН може бути розцінена податківцями як відсутність реєстрації накладної на постачання послуг нерезиденту. У такому разі податківці можуть виписати повідомлення - рішення на реєстрацію такої ПН із накладання штрафу після її реєстрації відповідно до п. 120-1.1 ПКУ

 

Як вирішити проблему?

Для виправлення такої помилки платник податку повинен скласти і зареєструвати ПН датою виникнення ПЗ з правильним ІПН покупця та типом причини. Після цього необхідно скласти «мінусовий» РК до неправильної податкової накладної з типом коригування «20» (про це податківці писали тут). У заголовній частині розрахунку коригування у полі «до податкової накладної» зазначаються дата і номер податкової накладної, зайво складеної на операцію, за якою в ЄРПН вже зареєстрована податкова накладна.

В інформаційному полі «Інформаційні дані щодо складеної та зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної» розрахунку коригування зазначаються дані щодо податкової накладної, правильно складеної та зареєстрованої в ЄРПН.

Однак навіть за такого підходу, ПН з правильним ІПН, що буде зареєстрована за вересень, призведе до виникнення штрафу відповідно до п. 120-1.1 ПКУ, оскільки штрафи не застосовуються виключно до податкових накладних:

  • що не надаються отримувачу (покупцю), складених на операції з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування, та/або,
  • що не надаються отримувачу (покупцю), складених на операції з постачання товарів/послуг, які оподатковуються за нульовою ставкою.

Та в цьому разі сума штрафу може бути меншою, оскільки податківці можуть виписати повідомлення - рішення вже після спливу більшого проміжку часу.

Зверніть увагу! Помилкова накладна та РК для її виправлення не відображаються в декларації з ПДВ (оскільки в декларації було зазначено ІПН 100000000000, то виправлення вносити не потрібно і РК на зменшення відображати також не потрібно).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243731
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024245