• Посилання скопійовано

Обов’язок реєстрації платником ПДВ для неприбуткової організації

Неприбуткова організація (неплатник ПДВ) для проведення заходу отримала з бюджету кошти за кодом бюджетної класифікації 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)». Чи потрібно реєструватися платником ПДВ?

Не зважаючи на той факт, що неприбуткова організація не є платником ПДВ, потрібно пам’ятати про норму п. 181.1 ПКУ. У разі, якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V та ХХ ПКУ, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ), така особа зобов'язана зареєструватися як платник ПДВ. Виключення із цієї норми відноситься тільки до осіб, які є платником єдиного податку І-ІІІ групи.

Визначення термінів «постачання послуг» та «постачання товарів» наводиться у пп. 14.1.185  та пп. 14.1.191 ПКУ. Відповідно до пп. 14.1.186 ПКУ оподатковувана операція для цілей розділу V ПКУ - це  операція, яка підлягає оподаткуванню ПДВ. А до оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг належать операції, що підлягають оподаткуванню за основною ставкою ПДВ, ставкою 7%, ставкою ПДВ 0% та звільнені (умовно звільнені) від оподаткування ПДВ. Отже, робимо висновок, що неприбуткова організація повинна проаналізувати весь обсяг своїх оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців. 

Згідно з п. 1.5 розділу 1 Інструкції №333, поточні видатки одержувачів бюджетних коштів здійснюються, зокрема, за кодом економічної класифікації видатків бюджету 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Пунктом 1.6 розділу 1 Інструкції №333 визначено, що:

  • субсидії – це усі невідплатні поточні виплати підприємствам, які не передбачають компенсації у вигляді спеціально обумовлених виплат або товарів і послуг в обмін на проведені платежі, а також видатки, пов’язані з відшкодуванням збитків державних підприємств;
  • трансфертні платежі – це невідплатні і безповоротні платежі, які не є придбанням товарів чи послуг, наданням кредиту або виплатою непогашеного боргу.

Отже, якщо субсидії і трансфертні платежі, що видаються неприбутковій організації – одержувачу коштів за кодом бюджетної класифікації 2610 не передбачають компенсації вартості товарів/послуг, що постачаються такою організацією, то при їх отриманні об’єкта оподаткування ПДВ не виникає (незалежно від суми), оскільки така операція не є постачанням товарів/послуг. Відповідно така операція не відноситься до оподатковуваних, а значить, не включається до загального обсягу операцій за останні 12 календарних місяців. 

Але, якщо зазначені кошти надходять на виконання будь - якої цільової програми, то для цілей оподаткування ПДВ такі кошти слід вважати оплатою (компенсацією) виконаних робіт, наданих послуг неприбутковою організацією в межах таких програм. А тому їх сума має бути включена до загального обсягу оподатковуваних операції у проміжку 12 календарних місяців для визначення щодо обов’язкової реєстрації ПДВ (додатково читайте тут).

Отже, для обов’язкової реєстрації платником ПДВ неприбуткова організація повинна одночасно відповідати таким умовам:

  • здійснювати посачання товарів/послуг (а не отримувати субсидії або трансфертні платежі, визначитись із цим допоможе укладений договір);
  • обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців є більшим за 1 млн грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олена Водоп`янова

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20243
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 703
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432