• Посилання скопійовано

Юрособа отримала паушальний платіж: чи оподатковувати його ПДВ?

Юрособа отримала паушальний платіж згідно з субліцензійним договором. Чи оподатковується такий платіж ПДВ?

Згідно з ч. 5 ст. 15 Закону про авторське право автор (або інша особа, що має авторське право) має право вимагати виплати, винагороди за використання твору. Способи визначення розміру винагороди за право використання прав інтелектуальної власності сторони встановлюють у договорі. Закон про авторське право визначає такі види винагород, які сплачуються власнику користувачем:

  • одноразовий (паушальний) платіж;
  • роялті;
  • комбіновані платежі.

Таким чином, паушальний платіж – є одним із видів виплати винагороди власнику авторських прав.

Відповідно до пп. 14.1.225 ПКУ роялті – будь-який платіж, отриманий як винагорода за використання або за надання права на використання об'єкта права інтелектуальної власності, зокрема, права інтелектуальної власності на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау). У даному випадку паушальний платіж відповідає визначенню роялті, тож і оподатковується як роялті.

Водночас не вважаються роялті платежі за отримання об'єктів власності, визначених вище, у володіння або розпорядження чи власність особи або якщо умови користування такими об'єктами власності надають право користувачу продати або відчужити іншим способом такий об'єкт власності, або оприлюднити (розголосити) секретні креслення, моделі, формули, процеси, права на інформацію щодо промислового, комерційного або наукового досвіду (ноу-хау), за винятком випадків, коли таке оприлюднення (розголошування) є обов'язковим згідно із законодавством України.

Водночас положеннями пп. 196.1.6 ПКУ передбачено, що виплата роялті у грошовій формі не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Таким чином, необхідно зважати саме на умови такого ліцензійного договору. Якщо паушальний платіж відповідає визначенню роялті та надається у грошовій формі, операція з його отримання не призводить до виникнення ПЗ з ПДВ.

Якщо ж згідно з таким субліцензійним договором переходить і право власності на такі об’єкти інтелектуальної власності, або надається право продажу або відчуження їх третім особам, то такий платіж оподатковується ПДВ з урахування норм пп. 185.1 ПКУ. Згідно з нормами пп. «а» п. 186.3 ПКУ місцем постачання послуг з надання майнових прав інтелектуальної власності, використання об'єктів права інтелектуальної власності, у тому числі за ліцензійними договорами, вважається місце, у якому підприємство - отримувач послуг зареєстрований як суб'єкт господарювання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Послуги надані нерезиденту, а споживач резидент: що з ПДВ?
    ТОВ-резидент (1) надає інформаційні та консультаційні послуги у сфері інформаційних технологій та комп’ютерних систем нерезиденту. В контракті зазначено, що технічний проєкт виконується для резидента (2) за його адресою перебування. Нерезидент контролює виконання умов, приймає послуги, здійснює оплату послуг та підписує документи. Чи буде оподатковуватися ПДВ ця операція?
    28.03.2024231
  • Перехідні операції при реєстрації платником ПДВ з середини місяця
    Підприємство – платник ЄП ІІІ групи з 01.01.2024 р. перейшло на загальну систему, але заяву на реєстрацію ПДВ не подало вчасно – платник ПДВ з 25.01.2024 р. За електроенергією воно сплатило 08.01.2024 р., ПН складена 31.01.2024 р. за правилами касового методу. Станом на 01.02.2024 р. підприємство має борг за січень 2024 р., який буде сплачено у лютому. ПН складена 29.02.2024 р. Як включити ці ПН до податкового кредиту?У серпні 2023 р. підприємство відвантажило товар, оплата надійшла у лютому. Чи виникнуть ПЗ з ПДВ?
    27.03.202434
  • Помилкова ПН та РК у різних періодах: як врахувати?
    Підприємство у січні 2024 року склало та зареєструвало зайву ПН на операцію поставки, що не відбулася. Цю ПН включено у декларацію січня. Помилку виявлено у березні 2024 р., тоді ж складено та зареєстровано РК. У якому періоді треба відобразити зменшення податкового зобов’язання: у січні 2024 р., подавши УР до декларації та відкоригувати на суму помилкової ПН, чи включити РК у березні 2024 р. та не подавати УР до декларації?
    25.03.202460
  • Експорт послуг лабораторних досліджень: що з ПДВ?
    Підприємство, резидент України, платник ПДВ, надало послуги лабораторних досліджень продукції (перевиставило компенсацію витрат досліджень, що здійснювала незалежна лабораторія – резидент України на території України) нерезиденту. Чи потрібно нараховувати ПДВ?
    22.03.202431
  • Які послуги резидентів Дія. Сіті звільняються від ПДВ?
    Чи оподатковуються ПДВ операції з розробки програмного забезпечення та доступу до інформаційного продукту – додатку для оплати штрафів – через інтернет для резидентів Дія. Сіті? Чи поширюється на ці послуги пп. 197.1.33 ПКУ?
    22.03.202427